Над 30 000 "жълти жилетки" излязоха на протест във Франция

  • 13 април 2019 21:27

  • 682
  • 1
Над 30 000 "жълти жилетки" излязоха на протест във Франция
© gettyimages

Няколко десетки хиляди "жълти жилетки" демонстрираха във Франция за 22-а поредна събота на мобилизация на протестното движение - безразлични към мерките за преодоляване на продължаващата вече близо 5 месеца социална криза, които се очаква президентът Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на да представи другата седмица, предаде Франс прес.

Изглежда се е потвърдила тенденцията към намаляване на броя на демонстрантите, особено в Париж. Редиците на "жълтите жилетки" в столицата бяха рехави.

В протестите във Франция днес са се включили 31 000 човека, 5000 от които в Париж, съобщи министерството на вътрешните работи. По негови данни миналата събота "жълтите жилетки" са мобилизирали 22 300 демонстранти - най-малкия брой от началото на движението през ноември. За сметка на това се стигна до сблъсъци в "столицата" на протестите днес - Тулуза.

Френската полиция използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да ограничи забранената демонстрация в югозападния град.

Около 2000 "жълти жилетки" са се събрали в центъра на Тулуза. Активисти избраха този град за център на днешните протести, което предизвика безпокойството на местните власти, опасяващи се от безредици. 23 са задържани.

Това е първата събота на мобилизация на "жълтите жилетки" във Франция след влизането в сила на новия закон за борба с хулиганството, който криминализира криенето на лицето по време на демонстрации. Протестите запазват натиска върху президента Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, който обеща да обяви "силни мерки" за успокояване на социалното напрежение в страната. Точна дата и подробности не бяха посочени, но другата събота, 20 април, "жълтите жилетки" обещават "ден на голяма мобилизация".

"Големият дебат, големи празни приказки" и "Макрон, не очакваме нищо от вашите съобщения", пишеше на плакати, носени от демонстранти в Париж днес. След началото на протестното движение, френският президент организира "голям дебат", за да чуе мненията на своите сънародници, в опит да успокои социалното напрежение.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
682 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.04.13 | 21:33

1

Колко различни са от футболния им отбор.

Добави коментар

Водещи новини