Емил Радев: С нови правомощия гарантираме по-силна Европейска гранична и брегова охрана

  • 05 април 2019 15:12

  • 273
  • 1
 Емил Радев: С нови правомощия гарантираме по-силна Европейска гранична и брегова охрана
© Пресцентър на ГЕРБ

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев приветства засилените мерки и новите правомощия на Европейската гранична и брегова охрана.

"Агенцията, която бе официално открита на КПП "Капитан Андреево" през 2016 г., играе важна роля за защитата на българските граници и за намалелия миграционен натиск. Радвам се, че след моите упорити усилия, тя ще продължи да оказва подкрепа за България", коментира Радев по повод решенията, одобрени от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на ЕП, които гарантират сигурността на външните граници на ЕС и по-специално на страни като България.

По силата на предприетите мерки до 2027 г. ще бъде създаден постоянен корпус от 10 000 гранични служители.

Той ще включва постоянните служители на Агенцията, както и гранични служители и експерти по въпросите на връщането, командировани или изпратени от държавите-членки, които ще подпомагат над 100 000 национални гранични служители при изпълнението на техните задачи. Корпусът ще съдържа още екип за бързо реагиране, който да бъде разположен по границите на дадена държава-членка в рамките на два дни от подаването на иска ѝ за помощ. Освен това, Агенцията ще разполага с бюджет за придобиването на собствено оборудване, като например плавателни съдове, самолети и автомобили.

Европейската гранична и брегова охрана ще има правомощия да изпълнява задачите по граничен контрол и връщане, като например проверки на самоличността, разрешаване на влизане по външните граници и извършване на наблюдение на границите. Всичко това ще става единствено със съгласието на приемащата държава-членка. Освен организирането и финансирането на съвместни операции по връщане, каквито правомощия вече има, Европейската гранична и брегова охрана ще може да подпомага държавите-членки на всички етапи от процеса на връщане чрез идентифициране на гражданите на трети държави, които нямат право на пребиваване или набавяне на документи за пътуване.

Взимането на решенията обаче ще остане прерогатив на националните органи. С новите правила се засилва сътрудничеството с трети държави. След подписването на споразумение за сътрудничество с дадена трета страна, Агенцията ще може да изпраща екипи за подпомагане на управление на миграцията и охрана на границите, както и да оказва техническа подкрепа. Дейностите на агенцията в трети страни ще бъдат подпомагани от местни офиси, които ще координират логистично оперативните дейности на място.

Текстът предстои да бъде одобрен от Европейския парламент още този месец, а след това и от Съвета. Новият регламент ще влезе в сила 20 дни след публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

"Постоянният корпус на Европейската гранична и брегова охрана ще може да бъде разполаган от 2021 г. нататък, когато се очаква да заработи максимално оперативно. Предвижда се той да достигне пълния си капацитет от 10 000 гранични служители до 2027 г.", уточни Емил Радев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
273 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ГРОБАРАСКА СВИНЯ

2019.04.05 | 16:54

1

КОЯТО ПОЛУЧАВА 27 000 ЕВРО€ = 54 000 ЛЕВА НА МЕСЕЦ ,ЗА ДА ПРОДАВА ДЪРЖАВАТА и БЪЛГАРСКОТО ИЗЧЕЗВАЩО НАСЕЛЕНИЕ.

Добави коментар

Водещи новини