Британският парламент ще гласува четири алтернативни опции за Брекзит

Британският парламент ще се произнесе днес по четири алтернативни опции за Брекзит, съобщи председателят на Камарата на общините (долната камара) Джон Бъркоу, цитиран от Ройтерс.

Подбраните варианти са: постоянен митнически съюз; споразумение за Брекзит по норвежки модел; утвърждаващ референдум и план за отменяне на Член 50 (от Лисабонския договор) като последно средство за предотвратяване на Брекзит без сделка.

Първият вариант изисква правителството да гарантира, че договорените с ЕС Споразумение за оттегляне и Политическа декларация, каквито и да са те, включват ангажимент за договаряне на постоянен и отнасящ се за цяла Великобритания митнически съюз и закрепването на тази цел в закон.

Втората опция предвижда адаптирана сделка по норвежки модел, включваща членство в единния европейски пазар, както и митническо споразумение с ЕС.

Третата опция предвижда утвърждаващ референдум за одобряване на сделката за Брекзит, преди тя да бъде ратифицирана от парламента.

Съгласно четвъртия вариант, за върховенството на парламента, ако до два дни преди датата, на която трябва да напусне ЕС, Великобритания не е ратифицирала сделка за излизане от съюза, правителството трябва да поиска допълнително удължаване на периода за преговори по чл. 50.

Ако отлагане на Брекзит не бъде договорено до деня преди датата за напускане, правителството трябва да поиска одобрението на парламента за излизане от съюза без сделка, а ако не получи такова одобрение, правителството трябва да отмени Чл. 50, за да анулира Брекзита.

Министър-председателката Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в ще се срещне по-късно днес със свои съпартийци консерватори, каза пред журналисти нейният говорител. Той за пореден път отбеляза, че Мей е против запазването на членството в единния пазар на ЕС, тъй като преустановяването на свободното движение беше ключов елемент от референдума през 2016 г. за напускане на съюза.

Утре британското правителство ще има две срещи - заседание на т.нар. политически кабинет за обсъждане на въпроси, засягащи Консервативната партия, и традиционно заседание на основните министри в кабинета на Мей, посочи правителствен източник, според който дискусиите на двете срещи се очаква да продължат общо до пет часа.

Коментари

  1. 2019.04.01 | 22:43

    AIDE CHUPKATA

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет