Момчил Неков: Рано е да се радваме, че пакет „Мобилност" бе отложен

  • 27 март 2019 11:41

  • 432
  • 0
Момчил Неков: Рано е да се радваме, че пакет „Мобилност" бе отложен
© Булфото (архив)

Рано е да се радваме, че пакет „Мобилност" бе отложен. Победата е пирова. Истинска ще е, ако пакетът „Мобилност" не влезе за гласуване и на последната сесия в средата на април. Това каза евродепутатът Момчил Неков пред Фокус, след като председателят на ЕП Антонио ТаяниАнтонио Таяни Антонио Таяни – италиански политик, от януари 2017 г. председател на Европейския парламент върна пакет „Мобилност“ на транспортна комисия.

Той уточни, че процедурата не е приключила с отказа спорния пакет да бъде гласуван на днешното пленарно заседание на ЕП.

„Гласуването на пакета „Мобилност“ при условие, че водещата Комисия по транспорт е дала негативни становища по 2 от 3 доклада, е поредният прецедент – затова вчера българските евродепутати поискаха процедура по недопустимост и Антонио ТаяниАнтонио Таяни Антонио Таяни – италиански политик, от януари 2017 г. председател на Европейския парламент се съгласи“, припомни Неков.

Предстоят още две седмици в Брюксел и една в Страсбург, когато пакетът може да бъде подложен на гласуване, допълни той. „Ако се свика спешно заседание на Комисията по транспорт в понеделник или вторник следващата седмица, една от опциите е на мини-сесия в Брюксел да има гласуване. Ако до тогава не успеят да преведат поправките на всички официални езици в ЕС – това е една от процедурните хватки, която искаме да използваме – то втората възможност е пакетът „Мобилност“ да влезе за разглеждане на последната пленарна сесия в Страсбург в средата на месец април“, обясни евродепутатът.

Решението на Антонио ТаяниАнтонио Таяни Антонио Таяни – италиански политик, от януари 2017 г. председател на Европейския парламент е процедурната стъпка в правилна посока, но в него няма нищо сигурно, обърна внимание Момчил Неков. Той изрази надежда през предстоящите 3 седмици пакетът „Мобилност“ да не влезе за гласуване в пленарна зала и увери, че евродепутатите са обединени около това гласуването му да бъде отложено за следващия мандат на ЕП, където да се постигне по-добър баланс.

„Най-добрият вариант за България е въобще да не се гласува в рамките на този мандат – нито на сесията в Брюксел в началото на април, нито в средата – на последната пленарна сесия в Страсбург“, обясни евродепутатът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
432 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини