Холандия иска положителни доклади за България и Румъния

  • 02 март 2012 14:59

  • 666
  • 0
Холандия иска положителни доклади  за България и Румъния
© gettyimages

Предстоящите през юли доклади на Европейската комисия за България и за Румъния по механизма за сътрудничество и оценка ще бъдат много важен момент, заяви днес холандският премиер Марк Рюте в отговор на въпрос на български медии.

Той посочи това, попитан какво е необходимо, за да могат София и Букурещ да получат най-после подкрепата на Хага за присъединяването си към зоната. Формално, от правна гледна точка, България и Румъния могат да се присъединят към Шенген, заяви Рюте. Това беше нашето заключение от декември миналата година, както по-рано през януари и март, уточни той. Ние в Холандия казваме, че искаме България и Румъния не само правно да са изпълнили критериите, но искаме да видим критериите да се прилагат в реалния живот, във всекидневната практика, поясни Рюте. Искаме да видим споразумението от Шенген да действа на място чрез върховенството на закона и независимостта на съдебната система, допълни той.

Ще направим преценката си на основата на доклада по Механизма за сътрудничество и оценка през юли. Нямаме свои собствени критерии, ще се доверим на оценките в предстоящия доклад, заяви Рюте. Той добави, че Холандия иска да прочете положителен доклад, който да отчита всекидневното прилагане на критериите за Шенген.

Последвайте канала на

БТА
666 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини