Холандският премиер Марк Рюте: Напредъкът на България и Румъния не е достатъчен

  • 01 март 2012 12:31

  • 1579
  • 1
Холандският премиер Марк Рюте: Напредъкът на България и Румъния не е достатъчен
©

Трябва ясно да кажа, че не сме против приемането на България и Румъния в Шенген, но искаме абсолютни гаранции, че критериите за членство в зоната са приложени на място. Това заяви премиерът на Холандия Марк Рюте на съвместна пресконференция с председателя на Европейския парламент Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден.

Искаме положителни доклади по Механизма за сътрудничество и оценка, които да покажат, че се прави всичко необходимо за прилагането на критериите за Шенген. Досега това не се е случило - има напредък, но той не е достатъчен, добави Рюте. Не съм съгласен с много от становищата на премиера Рюте, но той умее да защитава позициите си добре, заяви Шулц. Съобщих на премиера, че позицията на ЕП е в подкрепа на това разширяване, защото е редно, след като двете страни изпълниха критериите, допълни той. Не трябва да бъдат добавяни допълнителни изисквания, коментира Шулц.

Той уточни, че по време на работната си закуска с холандския премиер са обсъдили също сайта на Партията на свободата. Обединихме се около мнението, че този сайт не изразява позицията на правителството в Хага, както и че правото на свободно движение е една от основните свободи в ЕС, отбеляза председателят на ЕП. Осъждаме сайта, бяхме шокирани, трябва да се борим с подобни прояви на ксенофобия и расизъм, добави Шулц. Подчертах, че сайтът не е свързан с правителството, както и че подкрепяме европейските закони, позволяващи миграцията на източноевропейците, заяви Марк Рюте. Не коментирам всяка инициатива на Партията на свободата, допълни той.

Последвайте канала на

БТА
1579 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.03.01 | 20:51

1
През 2010-та - внос от Холандия - 537.3 млн, износ 235.6 млн. Не си купувайте холандски стоки, така можем да кажем не на малоумното управление в Холандия.

Добави коментар

Водещи новини