Германска болница привлича разтревожени от Брекзит полски медицински сестри, работещи във Великобритания

  • 28 февруари 2019 13:23

  • 1578
  • 0
Германска болница привлича разтревожени от Брекзит полски медицински сестри, работещи във Великобритания
© pixabay

"Разтревожени сте от Брекзит? Елате в Германия, където ще се радвате на по-добри заплати, по-хубаво време, по-вкусна храна и ще сте по-близо до родната си Полша". С такава реклама германска болница се опитва да привлече полски медицински сестри, работещи във Великобритания, едни от многото европейци там, които се притесняват какво ще се случи с разрешителните им за работа и временно пребиваване, ако Великобритания напусне Европейския съюз на 29 март.

Университетската болница в Дюселдорф публикува обявите в два полски седмичника във Великобритания в края на миналия месец. Това не е просто спасителен пояс, приятелски хвърлен на гражданите на една съседна държава заради Брекзита: болницата има остра нужда от медицински сестри и се надява да попълни дефицита с опитни професионалисти, които може би вече няма да могат да работят във Великобритания.

"Вече получихме първите запитвания", заяви пред Асошиейтед прес Торстен Ранцш, един от ръководителите на болницата. Той каза, че обявите нарочно звучат шеговито, но добавя, че целта е да се предложи "алтернатива на полските колеги и по-точно сигурността на държава членка на ЕС".

Десетки хиляди европейски граждани, които в момента живеят и работят във Великобритания, се тревожат какво ще стане със статута им, когато Лондон напусне блока от 27 държави. До деня на Брекзита остава само месец, а няма яснота за бъдещия им статут, освен това несигурността се засилва и от възможността за Брекзит без сделка.

Откакто Полша се присъедини към ЕС през 2004 г., 20 000 от общо 280 000 медицински сестри в страната я напуснаха и заминаха за Великобритания или други страни от Западна Европа. На обявата е изобразен красивият силует на Дюселдорф с емблематичната телевизионна кула на фона на синьото небе и река Рейн на преден план. Текстът е на полски и немски.

Болницата решава да фокусира кампанията си най-вече върху поляците, защото много от тях учат немски в училище и ще могат бързо да се приспособят, каза Ранцш.

"Нарочно написахме рекламата на немски, защото искахме да привлечем немскоговорящи медицински сестри", каза Ранцш и добави, че Университетската болница в Дюселдорф иска да наеме 100 медицински сестри. Като цяло в германските болници има дефицит на 70 000 такива специалисти. Болницата вече е успяла да привлече персонал от чужбина за попълване на свободните места за квалифицирани медицински сестри.

През 2012 г. Университетската болница в Дюселдорф и много други болници в цяла Германия, са започнали да търсят медицински сестри от Испания и други европейски страни с висока безработица или ниски заплати по онова време като Италия, Унгария и Румъния. Едно от първите чуждестранни попълнения в Дюселдорф - Сусана Гарсия от Испания, научила за офертата от обяви във вестник. Тя казва, че харесва работата си в университетската болница. "Условията за работа тук, в Германия, са отлични", каза 29-годишната медицинска сестра" и добави: "Имаме договори на пълно работно време, въпреки че сме много млади. Тук сме вече от 6 години".

Последвайте канала на

БТА
1578 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини