Експремиерът Рахой защити националното единство на Испания на процеса срещу каталунските сепаратисти

  • 27 февруари 2019 20:33

  • 481
  • 0
Експремиерът Рахой защити националното единство на Испания на процеса срещу каталунските сепаратисти
© Getty Images (Архив)

Бившият испански премиер Мариано Рахой яростно защити националното единство на Испания, явявайки се като свидетел на процеса срещу дузина каталунски сепаратисти пред Върховния съд на Испания, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Рахой каза, че е предупредил сепаратистките лидери на Каталуня няколко пъти преди неуспешния им опит им за отцепване, предприет през 2017 г., като им посочил, че "законът, националният суверенитет и конституцията не могат да бъдат предмет на преговори".

Бившият лидер на испанските консерватори не успя да попречи на сепаратистите да произведат незаконния референдум и последвалата декларация за обявяване на независимост през октомври 2017 г. В резултат на възникналата институционална криза той уволни каталунското правителство и временно предаде властта в автономната област на централните власти.

Дванадесет лидери на сепаратистите са изправени пред съда заради проваления им опит за независимост. Грозят ги дългогодишни присъди по обвинения в бунт и злоупотреба с обществени пари в исторически процес, който е тест за испанската демокрация, отбелязва Ройтерс.

"Най-лошото е, че те знаеха, бяха абсолютно наясно, че аз няма да приема това. Те създадоха невъзможна ситуация, знаейки точно какъв е рискът," каза Рахой пред съда днес за референдума и прокламацията за независимост.

Ройтерс припомня, че Рахой се видя принуден да изпрати в Барселона многохилядни полицейски части за борба с безредици, които използваха палки и гумени куршуми, за да попречат на референдума на 1 октомври 2017 г. Няколко седмици по-късно той наложи пряко управление от Мадрид върху богатата североизточна автономна област.

"Никой премиер на никоя страна не може да допусне някой да иска да елиминира върховенството на закона в неговата страна. А именно това се случи", подчерта експремиерът. Рахой се оттегли от политиката, след като правителството му загуби вот на доверие през юни м.г. и бе сменен от социалиста Педро Санчес.

Последвайте канала на

БТА
481 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини