Започна процесът срещу 12 лидери на каталунските сепаратисти (видео+снимки)

  • 12 февруари 2019 14:28

  • 225
  • 0
Започна процесът срещу 12 лидери на каталунските сепаратисти (видео+снимки)
© Getty Images/Guliver

Испанският Върховен съд започна първото заседание от процеса срещу 12 лидери на каталунските сепаратисти, обвинени за организирането на референдум за независимост на Каталуния през октомври 2017 г., предаде Ройтерс.

Срещу подсъдимите са предявени обвинения за бунт, размирици и злоупотреба с обществени средства във връзка с референдума. Те няма да получат думата днес, защото първият ден на процеса във Върховния съд е посветен на процедурни въпроси.

Каталунците гласуваха с голямо мнозинство за отделяне от Испания на референдума, който беше бойкотиран от поддръжниците на оставането в страната. Гласуването предизвика конституционна криза в страната и през есента на 2017 г. централното правителство разпусна регионалното правителство на Каталуния.

Повечето от 12-те сепаратистки лидери се намират в ареста от над година. Прокуратурата иска 25-годишна присъда за бившия каталунски вицепремиер Ориол Жункерас. Останалите, включително бивши министри и двама водещи активисти, може да получат присъди от 16 до 17 години.

Процесът на 12-те сепаратистки лидери е проверка за устойчивостта на испанската съдебна система и демокрацията в страната, заяви на пресконференция в Берлин бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
225 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини