Меркел изрази солидарност към Юнкер в спора с Унгария

  • 21 февруари 2019 19:09

  • 754
  • 1
Меркел изрази солидарност към Юнкер в спора с Унгария
© Getty Images/Guliver

Германската канцлерка Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се заяви, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето има пълната ѝ подкрепа срещу новите обвинения на унгарското правителство, че Брюксел съзнателно е отслабил външните граници на блока, за да позволи влизането на повече мигранти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Кампанията на унгарския премиер Виктор Орбан, започнала преди предстоящите през май избори за Европейски парламент, засили отдавнашното напрежение между Будапеща и Брюксел. По унгарските улици, във вестниците и списанията започнаха да се появяват правителствени плакати и материали с лицата на Юнкер и американския финансист от унгарски произход Джордж Сорос.

В тях се твърди, че лидерите на ЕС, които според Орбан изпълняват инструкции на Сорос, "започват експериментални имиграционни проекти с африкански страни; искат да въведат задължителни квоти за разселване; искат да намалят финансовата помощ за страните, противопоставящи се на миграцията".

Лидерите на ЕС отхвърлиха тези твърдения. Те посочиха, че ЕС и Юнкер всъщност полагат усилия за укрепване на външните граници на блока.

"Аз съм напълно солидарна с Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето и ние ще подчертаем това и при разговорите с Унгария", заяви Меркел пред медиите в Берлин.

Кампанията доведе до нови призиви за прекратяване на членството на унгарската управляваща партия ФИДЕС в групата на Европейската народна партия (ЕНП). Меркел обаче не пожела да отговори на въпрос кога ще се изчерпа търпението й към Орбан.

На пресконференция в Брюксел Юнкер изрази изненада от посланието на плакатите и подчерта, че в Европа не може да има прогрес, ако държавите се борят помежду си. "Стига толкова", призова председателят на ЕК.

Началникът на кабинета на Орбан Гергей Гуляш заяви, че плакатите съдържат "точни, верни и защитими изявления". "Последните пет години бяха провал за Европа в резултат на дейността на Европейската комисия и Европейската комисия не може да не поема отговорност за случилото се в Европа", подчерта той. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
754 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Булгар

2019.02.22 | 08:27

1

Най- скоро време Италия и Унгария ще кажат бай бай ЕС .

Добави коментар

Водещи новини