Корупцията в Гърция застрашава да удължи кризата

  • 29 февруари 2012 19:03

  • 819
  • 0
Корупцията в Гърция застрашава да удължи кризата
©

Корупцията в Гърция заплашва да удължи гръцката криза, тъй като усилията за възстановяване и реформиране на икономиката са саботирани от действията на правителството, предприятията и държавните служители, които насърчават корупционните практики, смята неправителствената организация „Трансперънси интернешънъл”, цитирана от АФП.

„Демократичните ни институции не функционират добре, за да се проведе борба срещу корупцията”, въпреки че са налице всички необходими закони за това, казва президентът на организацията в Гърция.

Според класацията на „Трансперънси интернешънъл” за прозрачността, независимостта и ефективната роля на институциите за гръцките граждани на челно място се нареждат две институции – омбудсманът и избирателната система. В дъното на класацията се намират най-непрозрачните институции, които за Гърция се оказват изпълнителната власт, медиите и предприятията.
Според изследването съдебната система в Гърция също „не работи добре”.

Проучването е направено за 12 „стожера” на гръцкото общество – от изпълнителната власт до администрацията, медиите, съдебната система и компаниите.

Последвайте канала на

Весела Найденова
819 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини