Конте призова от трибуната на критичния Европейски парламент за солидарност с Италия 

  • 13 февруари 2019 07:30

  • 424
  • 0
Конте призова от трибуната на критичния Европейски парламент за солидарност с Италия 
© Getty Images/Guliver (архив)

Италианският премиер Джузепе Конте призова за солидарност със страната му, по-специално за справяне с прилива на мигранти, от трибуната на критично настроения Европейски парламент, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Посрещнат враждебно от много от политическите групи в ЕП, Конте произнесе проевропейска реч, която обаче не бе лишена от критики по адрес на съюза.

Италианският премиер говори вчера на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург в рамките на поредица от дебати с държавните и правителствените ръководители на всички страни членки на ЕС с наближаването на изборите за ЕП през май.

"Европейският проект изглежда загуби от своята движеща сила", заяви Конте. Той изрази съжаление, че политиката на ЕС за справяне с икономическата криза "беше в служба само на икономиката", като по този начин "пропусна целта си".

Европейската политика "загуби контакт със своя народ" и се оказа "неспособна да разбере истинските нужди на общността", отбеляза Конте.

Една от основните теми в дебата бе миграцията. Италия е една от основните "входни врати" за мигрантите, които се опитват да достигнат Европа през Средиземно море.

"Ние не можем да продължаваме да се заемаме с тези миграционни потоци при спешни случаи, необходим е структурен подход, за да имаме стабилно и ефективно решение", подчерта Конте. Той отново призова за създаване на механизъм за задължително преразпределяне на мигрантите между страните членки на ЕС.

Председателят на най-голямата политическа група в ЕП, тази на консервативната Европейска народна партия, германецът Манфред ВеберМанфред ВеберМанфред Вебер – германски политик. Манфред Вебер е роден на 14 юли 1972 г. в баварското селище, припомни, че евродепутатите вече са се произнесли по въпроса за необходимостта от реформиране на Дъблинския регламент за правото на убежище. 

Тази реформа предвижда премахване на правилото, според което молбата за убежище на съответния кандидат се разглежда от първата страна членка на ЕС, в която той е пристигнал.

Социалдемократът Удо Булман осъди "циничната политика" на италианското правителство, което вече не допуска до пристанищата на страната корабите на неправителствени организации, спасили мигранти в морето.

Италианският премиер бе разкритикуван остро и заради бюджета и дефицита на страната си.

"Италия пострада тежко от политиките на икономии", призна Филип Ламбертс от групата на Зелените, но в същото време обвини Конте, че "вместо да се стреми да изгражда съюзи. . . вашето правителство избра конфронтации - колкото театрални, толкова и безплодни".

Ламбертс визираше острия спор в последно време между управляващите Италия популисти и проевропейския либерален президент на Франция Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на.

Италианският премиер бе принуден да защитава срещата между неговия заместник Луиджи Ди Майо и представители на френското протестно движение на "жълтите жилетки", която предизвика дипломатическа криза между двете страни. 

Ди Майо се срещна с "жълти жилетки" в качеството си на партиен лидер, увери Конте. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
424 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини