Евродепутатите отново обсъждат Брекзит

  • 30 януари 2019 07:26

  • 732
  • 0
Евродепутатите отново обсъждат Брекзит
© Pixabay

Европейският парламент ще обсъди днес отново на заседание в Брюксел въпроса с оттеглянето на Великобритания от ЕС. Предвижда се пред евродепутатите да говорят председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето и главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние.

Също днес ЕП ще разисква състоянието на принципите на правовата държава и основните права в Унгария. Миналата година ЕП предприе процедурата по член 7 от договора за ЕС срещу Будапеща. Текстът предвижда възможност за отнемане на правото на глас в ЕС заради нарушаването на европейските ценности.

Тази вечер евродепутатите ще обсъдят политическата криза във Венецуела, а утре ще приемат резолюция. ЕС даде на Каракас няколко дни, за да бъдат предприети действия за свикването на предсрочни президентски избори. Според ЕС преизбирането на президента Николас Мадуро е постигнато по нечестен начин и в разрез с международните изборни правила.

ЕП ще обсъди и гласува доклад за борбата с финансовите измами в ЕС, в който се посочва, че корупцията е широкоразпространена в Общността. В документа се отбелязва, че това застрашава финансовите интереси на ЕС доверието в обществената администрация. Добавя се, че постоянните и институционализирани случаи на корупция в определени държави сериозно накърняват финансовите интереси на ЕС и съставляват заплаха за демокрацията, върховенството на закона и основните права.

Цитирани са данни на ЕК, според които случаите на измами с ДДС струват на ЕС около 50 милиарда евро годишно. Според доклада разпространението на незаконно произведени цигари лишава бюджета на ЕС от 10 милиарда евро приходи годишно.

Съдържа се призив ЕК да проверява внезапно държавите, които не са съобщили за нито един случай на възможна измама с европейски средства.

В доклада се приветства предложението на ЕК да бъдат спирани европейските фондове за държави, където законността е под въпрос. Предлага се ЕК редовно да представя оценка на заплахите за върховенството на закона, включително от системна корупция, във всяка държава от ЕС, на основата на ясни показатели.

В документа е записано, че два трилиона евро годишно в ЕС се насочват към обществени поръчки и се предлага всички подобни разходи да се договарят по електронен път. Изразена е подкрепа към разследващата журналистика, която води до повишаване на прозрачността и се настоява тя да бъде насърчавана и подкрепяна от държавите и институциите на ЕС. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
732 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини