"Червени шалчета" протестираха в Париж

  • 27 януари 2019 20:49

  • 883
  • 3
"Червени шалчета" протестираха в Париж
© gettyimages (архив)

Близо 10 500, според оценка на полицията, "червени шалчета" дефилираха днес под дъжда в Париж "в защита на демокрацията и институциите" от насилието, съпровождало демонстрациите на "жълтите жилетки" през последните седмици, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

Агенцията припомня, че 10 000 души бяха заявили чрез Фейсбук участие в т. нар. Републиканско шествие на свободите. Френски и няколко европейски знамена личаха в редиците на протестиращите. Те скандираха: "Да - на демокрацията, не - на революцията". Някои носеха тишъртки с надпис "Обичам своята република" или "Спрете насилието". Мнозина участници бяха с червени дрехи - якета, шапки, кърпи за глава бандана, шалове. За разлика от парижките акции на "жълтите жилетки", в които участват предимно млади мъже, "червените шалчета" бяха представени от хора на средна и по-голяма възраст, посочва ТАСС.

Според Лоран Сулие, инициатор на шествието, "червените шалчета" отговарят на повика, насочен към "мълчаливото мнозинство, което от десет седмици си стои по къщите". Той намеква за редовните седмични демонстрации на "жълтите жилетки" всяка събота - протести срещу социалната и данъчната политика на кабинета, по време на които имаше инциденти и сблъсъци със силите на реда.

Движението на "червените шалчета" заявява, че днешната проява не е нито демонстрация срещу "жълтите жилетки", нито подкрепа за президента Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, а нещо по-мащабно - акция в защита "на Републиката", сиреч на страната. Мнозина от "червените шалчета", заявили, че ще участват в демонстрацията, казват, че са споделяли част от исканията на "жълтите жилетки", но отхвърлят идеята за насилие "срещу институциите".

62-годишната Мари-Лин, медицинска сестра в държавна болница, дошла тук от югоизточно предградие на столицата, уверява, че "не е против първоначалната идея (на "жълтите жилетки") да се поозъбим малко", но иска да каже "стоп на физическото и словесното насилие". "Не искам страната ми да се сгромоляса в диктатура", тревожи се 63-годишната Кристин - банкова чиновничка в пенсия, пристигнала от Вилпаризи край столицата, която се опасява от подем на екстремистките партии. От редиците често се чуваше викът: "Фашизмът няма да мине!".

Партията на Макрон "Република, напред" се опита да посрещне сдържано инициативата, но двайсетина депутати и шестима сенатори от мнозинството дойдоха на демонстрацията в лично качество, допълва АФП. На площад "Бастилия", където приключи акцията, имаше и "жълти жилетки", събрали се на високото стълбище, водещо към сградата на Операта. Те обсипваха с обиди демонстрантите - "червени шалчета", но полицията успя да осуети наближаващия сблъсък, добавя ТАСС.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
883 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.01.28 | 01:08

3

Защо да протестират българите??? В коя европейска държава пенсионерите изхвърлят през балкона хиляди евра щото са им много??
Къде в Европа някой кара нова S класа на МБ, а няма жилище и регистриран доход???
Къде в Европа са препълнени ЦЕЛОДНЕВНО заведенията и улиците с автомобили в столиците???
Ние сме богати и доволни, даже може да ни вдигнат още малко цените!!!

ВАСИЛ ЛЕВСКИ - ДЯКОНА

2019.01.27 | 23:46

2

Цял свят негодува и протестира, само българите си мълчат и треперят........., и умират????

tsvetan lazarov spasov 7406087068

2019.01.27 | 20:57

1

a prashkite koga shte protestirat

Добави коментар

Водещи новини