Саудитска Арабия към Давос: Оставете Хашоги, нека да правим бизнес 

Ако някак сте пропуснали новината за убийството на журналиста Джамал Хашоги от саудитски агенти и световното недоволство, което предизвика случаят, може да си помислите, че Саудитска Арабия е любимецът на Световния икономически форум в Давос, информира Ройтерс, цитирана от БТА. 

Кралството изпрати една от най-силните делегации в историята си в швейцарския планински курорт и осигури на водещите си бизнесмени програма, запълнена със срещи с международни партньори. 

Рияд дори успя да осигури присъствието на водещи западни бизнесмени за дискусията "Следващи стъпки за Саудитска Арабия", на която шефът на френския енергиен концерн Тотал (Total) Патрик Пуяне и на американската банка Морган Стенли (Morgan Stanley) Джеймс Горман ще седят редом до саудитските министри на финансите и икономиката. 

Форумът в Давос е шанс за Саудитска Арабия да се опита да загърби месеците на ожесточени критики заради убийството на Хашоги. Случаят провокира широко недоволство и помрачи имиджа на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, приветстван по-рано от Запада заради курса му към промени, включващи данъчна реформа, инфраструктурни проекти и даване на свобода на жените да шофират. 

Сигналите в Давос сочат, че усилията на Рияд за овладяване на щетите дават резултат. Статутът на кралството на Световния икономически форум бе под въпрос. Все пак редица първостепенни световни инвеститори се отказаха от участие от годишната инвеститорска конференция, организирана от принца през октомври. След това на срещата на Г-20 в Буенос Айрес лидерите изглежда пренебрегваха принц Мохамед на подиума по време на "семейната снимка", макар след това мнозина да проведоха с него двустранни срещи при закрити врата. В Давос обаче саудитската делегация имаше десетки срещи и никой западен инвеститор не се отдръпна, посочи саудитският министър на икономиката Мохамед бин Мазяд ат Туайджри. 

Нови данни от Саудитска Арабия се очаква да покажат, че лицензите за нови преки чуждестранни инвестиции са се удвоили миналата година спрямо броя от 377 през 2017 година, посочи източник. 

Световният икономически форум избра две саудитски държавни компании - Арамко (Aramco) и Сабик (Sabic) да бъдат сред 100-те му стратегически партньори през 2019 година. 

Петролният гигант Арамко планира да емитира "мега облигации" тази година и се надява да придобие газови активи в САЩ, посочи главният му изпълнителен директор. В бъдеще Арамко възнамерява да листва акции на борсата през 2021 година, което може да стане най-голямото първично публично предлагане в света. 

Случаят с убийството на Хашоги бе обсъден на панел за свободата на пресата в Давос, на който обаче не бяха забелязани саудитски представители.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет