Вдовицата на убития кмет на Гданск обвини за смъртта му езика на омразата по държавната телевизия

  • 24 януари 2019 06:37

  • 998
  • 0
Вдовицата на убития кмет на Гданск обвини за смъртта му езика на омразата по държавната телевизия
© Getty Images

Вдовицата на убития кмет на полския град Гданск хвърли вината за смъртта му върху "речта на омразата", използвана срещу покойния й съпруг по контролираната от правителството телевизия, предаде Асошиейтед прес.

Магдалена Адамович каза в интервю, публикувано късно снощи от портала Onet.pl, че телевизия TVP (Телевизия полска) носи "отговорността" за смъртта на кмета на Гданск Павел Адамович.

Адамович, който критикуваше дясната управляваща партия "Право и справедливост", почина на 14 януари, след като беше наръган с нож предната нощ на сцената по време на благотворителна проява. Арестуваният заподозрян е бивш затворник, който публично се обяви срещу "Гражданска платформа" - опозиционна партия, на която Адамович е бил член.

"Съпругът ми беше убит от изречени думи", каза вдовицата на Адамович. "Това е отговорност на TVP. Така мисля. Словото на омразата, начинът, по който го представяха, това е повлияло на избора на убиеца негова жертва да стане Павел".

Критици на полското правителство казаха, че насилието може би донякъде се дължи на натрупаната срещу Адамович при управлението на "Право и справедливост" враждебност, намерила израз и в предавания на държавната телевизия, и в заплахите на крайнодесни екстремистки групи.

Протестиращи поискаха да бъде уволнен директорът на TVP Яцек Курски. Причината бе предаване, излъчено в деня на смъртта на Адамович, хвърлило цялата вина за агресията в публичната сфера в страната върху представители на "Гражданска платформа". Курски твърди, че телевизията спазва всички правила и обяви, че каналът ще съди всеки, който внушава, че негови предавания са допринесли за смъртта на кмета Адамович.

"Нека ме съдят", каза Магдалена Адамович, която е адвокатка. Тя обвини също управляващата партия, че не е осъдила и преследвала словото на омразата и заплахите срещу политици, включително съпруга й.

Майката на нападателя се извини и помоли за прошка семейството на Адамович. Тя каза, че синът й с диагноза параноидна шизофрения.

Последвайте канала на

БТА
998 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини