В Гданск започна прощаването с убития кмет на града (видео)

  • 19 януари 2019 14:01

  • 764
  • 1
В Гданск започна прощаването с убития кмет на града (видео)
© Getty (архив)

В центъра на Гданск, в катедралата "Дева Мария", започна погребението на убития кмет на за северния полски град Павел Адамович. Церемонията се предава на живо на големи екрани на улиците, съобщи АП.

В базиликата, където ще бъде положена и урната с праха на Адамович, са председателят на Европейския съвет Доналд Туск, приятел на загиналия, президентът на Полша Анджей Дуда, премиерът Матеуш Моравецки, бившият президент на Полша Лех Валенса, други високопоставени представители, включително бившият германски президент Йоахим Гаук, кметове на много полски градове. Днес в Полша е ден на траур и една от най-големите църкви на Европа е пълна.

Тленните останки на Адамович бяха докарани вчера в базиликата с тържествено шествие, в което се включиха десетки хиляди. След това тялото бе кремирано.
Адамович бе наръган в неделя миналата седмица с нож от мъж с криминално минало, който изтъкна и политически мотиви за убийството си. Кметът почина в болница на следващия ден въпреки усилията на лекарите да го спасят.

Трагедията се разигра на концерт на открито в Гданск по случай приключването на много популярна в Полша кампания за набиране на средства с благотворителна цел, наречена "Големият оркестър за празнична помощ".

Организаторите на днешната траурна церемония помолиха жителите на Гданск и всички желаещи да се сбогуват с кмета да почетат паметта му, не като носят цветя и свещи, а като дарят средства за благотворителност. Затова днес по улиците на града излязоха доброволци на кампанията и други организации.

Последвайте канала на

БТА
764 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
CA

2019.01.19 | 14:42

1

Дай боже скоро и в България с някой наш политик, обещаваме че много ще скърбим

Добави коментар

Водещи новини