ЕК: Европейските данъкоплатци не би трябвало да плащат за държави без върховенство на закона

  • 09 януари 2019 16:17

  • 863
  • 4
ЕК: Европейските данъкоплатци не би трябвало да плащат за държави без върховенство на закона
© Getty Images/Guliver

Не разбирам защо европейските данъкоплатци трябва да плащат дори и цент за държави, където законността не е установена, заяви днес на пресконференция заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен.

По неговите думи корупция има там, където законността отсъства. Държавите от ЕС трябва да започнат високо да говорят за върховенството на закона. Дипломацията невинаги е решение, понякога трябва да надигнем глас. Остава в сила предложението ни да обвържем отпускането на средства от ЕС само за страните в Общността, където върховенството на закона не е под въпрос, добави той.

В някои държави от ЕС има предизвикателства пред върховенството на закона, всеки знае за обстановката в Полша, Унгария, а за съжаление и в Румъния днес. Има големи проблеми. Европа е основана на твърди ценности, на върховенството на закона, на човешките права и човешкото достойнство, на независимо правосъдие, на свобода на медиите и на изразяването. Ако тези ценности бъдат застрашени, това е огромно предизвикателство, обобщи Катайнен. 

Изправени сме също пред външни предизвикателства - от Русия, по въпроса за Украйна, или с намесата в демократичния ни процес. Трябва да бъдем готови да отвърнем, посочи той. Катайнен отбеляза, че Китай и САЩ отправят към ЕС икономически предизвикателства. Най-сериозните предизвикателства са умишлено предизвикани, например оттеглянето на Великобритания от ЕС и събитията в САЩ, добави той. В отговор на въпрос Катайнен, който по-рано се очакваше да бъде кандидат за следващ председател на ЕК, уточни, че няма да участва скоро в избори и напуска политиката, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
863 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2019.01.09 | 18:32

4

Европа сбърка, като прие в семейството си комунистическите източни държави, включително и България. Русия си прави каквото поиска с целия оциганил се ЕС.

леле

2019.01.09 | 17:26

3

"...заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен.." !!! Докато в ЕС управляват подобни едноклетъчни Европа ще се плъзга в ямата изровена от САЩ и ще се превръща в сборище на отрепки от третия свят !

2019.01.09 | 16:24

1

БРАВО ЗА ТОВА ИЗКАЗВАНЕ!

.

2019.01.09 | 17:23

2

Боклуците се подкрепят един друг

Добави коментар

Водещи новини