НС прие на първо четене промени в Антикорупционния закон

  • 14 декември 2018 09:58

  • 836
  • 1
НС прие на първо четене промени в Антикорупционния закон
© Novini.bg

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

„За“ гласуваха 116 депутати, 6 бяха „против“, а 25 се въздържаха. С приетите промени се предлага при прекратено наказателно производство да няма законова пречка за отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата. С промените се прецизират разпоредбите относно сроковете за извършване на предварителната проверка във фазата на производството по гражданска конфискация. От ГЕРБ внесоха промените на 10 декември след тълкувателното решение на Върховния касационен съд, според което прекратяването на наказателно дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за конфискация.

Измененията в антикорупционния закон бяха приети на първо четене в правна комисия на 12 декември. Тогава от БСП настояха измененията да не се гласуват 2 дни, след като са внесени. Опозицията се обяви за отлагане на разискванията, докато депутатите не се запознаят с доводите и становищата по законопроекта. В отговор от ГЕРБ заявиха, че спешността, с която се гласуват промените, е продиктувана от тълкувателното решение на ВКС. На дискусията по промените в закона присъстваха главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в, съдията от гражданската квота на ВКС Борислав Белазелков, министърът на правосъдието Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23, вътрешният министър Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС, и председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

„Гражданската конфискация е начинът да се възстанови справедливостта, която е крещящо нарушена с тълкувателното решение на ВКС“, обяви главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в.

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев отбеляза, че делата за отнемане на незаконно придобито имущество, които ще бъдат прекратени заради решението на ВКС, се увеличават. Първоначално той съобщи, че делата са 19 на стойност над 21 млн. лева, но вече става въпрос за 21 дела, на стойност над 22 млн. лева. Пламен Георгиев допусна, че цифрата може да се увеличи и още.

„Целта на гражданската конфискация е да се възстанови справедливостта чрез отнемане на незаконно придобито имущество“, подчерта министърът на правосъдието Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23.

Вътрешният министър Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС, заяви, че измененията в антикорупционния закон ще дадат възможност да се постигне целта му и да се защити националният интерес.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
836 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.12.14 | 11:00

1

Тия дето са се въздържали или са гласували против да бъдат изписани поименно и партията коята представляват ,за да види народа кои са идиотите разбойниците и бандитите на прехода .Които са са въздържали или са били против ,доверието на народа в тях спада с 10 процента най-малко .Изборите ще покажат това

Добави коментар

Водещи новини