Германската армия предвижда да набира граждани от ЕС, включително от България

  • 27 декември 2018 14:58

  • 3082
  • 7
Германската армия предвижда да набира граждани от ЕС, включително от България
© gettyimages (архив)

Началникът на генералния щаб на германската армия ген. Еберхард Цорн обяви, че властите във ФРГ обмислят да позволят на военните в страната да набират граждани от други държави в ЕС за някои армейски длъжности, включително лекари и специалисти по информационни технологии, предаде АП.

Чехия, Швеция, Белгия и Дания не са против тази идея, но Франция би останала резервирана. България, Румъния, Словения и Гърция имат опасения, че техните войници може да бъдат привлечени от по-високата заплата в Германия, посочва АФП. "Разбира се, трябва да внимаваме да не се конкурираме с нашите европейски колеги", каза генерал Цорн. През 2011 г. в Германия отпадна задължителната военна повинност и сега Бундесверът трябва да се съревновава за новобранци в условията на здрава икономика и ниска безработица. "Трябва да гледаме във всички посоки във време, когато има недостиг на специалисти", заяви днес ген. Цорн, цитиран от вестникарската група "Функе". "Възможност, която проучваме, е да допуснем заявления от граждани на ЕС във всяка специфична сфера - говорим за лекари или специалисти по информационни технологии", добави началникът на генералния щаб.

Това би означавало промяна на германския закон, който гласи, че всеки войник, който служи в Бундесвера, трябва да има германско гражданство, отбелязва агенцията. Тази идея е подкрепена и от парламентарния комисар на въоръжените сили, социалдемократа Ханс-Петер Бартелс, според когото вече има "много войницис чуждестранен произход или двойно гражданство". Освен това "Бундесверът няма да е изключение, тъй като от дълго време европейски граждани работят в германската полиция", каза той пред медийната група "Функе", предаде БТА, цитирайки АФП.

Бундесверът се интересува приоритетно от европейски граждани, които вече живеят в Германия. Кандидатите трябва да говорят немски, да представят документ от полицията, че нямат противообществени прояви и да декларират вярност към германската държава, посочва "Функе". Изправена пред застаряване на населението и растящ недостиг на работна ръка, Германия, освен това, ще приеме закон за имиграцията, за да улесни набирането на работници от държави извън общността, припомня АФП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3082 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2018.12.28 | 13:10

7

С ТИквата начело и с ОПГ ГЕРБ българите винаги ще бъдат най - бедните в Европа ! Последни , без шанс да станат поне предпоследни ! Срам , позор , мизерия и смърт ! Това са " успехите " на тези управляващи престъпници ! ДОЛУ !

2018.12.28 | 11:50

6

ДОБРЕ ЧЕ Е ГЛОБАЛИЗМА ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРИТЕ ОТ ТЕХНИТЕ ТЪПИ И КРАДЛИВИ ПОЛИТИЦИ

мин залата в Германия близо 1700 евро

2018.12.27 | 16:55

5

В Европейският съюз има все още 28 държави членки а доходите на България са на последно място от 1 Януари в Румъния мин доход ще надхвърли 400 евро и ще дишаме прахта им а те бяха най близко до нашите доходи със разлики от около 60 70 евро минимален доход

2018.12.27 | 15:47

2

Тука гладни ги държи главата на мафията Борисов изпотрепаха се хората

2018.12.27 | 16:43

4

другарю син педераст защо хляба във България е на тройна цена а пенсийте и заплатите са на долна!

2018.12.27 | 16:14

3

Главата на мафията са тези в БСП/БКП другарю червен педераст!

2018.12.27 | 15:40

1

Ще се включа във Вермахта, но само със звание "генералфелдмаршал".

Добави коментар

Водещи новини