Американският посланик в Германия поиска проверка на журналиста от "Шпигел", фалшифицирал статиите си

22 декември 2018 14:33

Американският посланик в Германия поиска проверка на журналиста от "Шпигел", фалшифицирал статиите си
© gettyimages
661 0

Американският посланик в Германия Ричард Гренел поиска вчера списание "Шпигел" да проведе разследване, след като стана ясно, че един от бившите му журналисти често си е е измислял и е фалшифицирал истории, предаде БТА, цитирайки ДПА.

САЩ са "сериозно обезпокоени" от разкритията, пише Гренел в писмо до бъдещия нов главен редактор на "Шпигел" Щефен Клусман, защото много от материалите на журналиста са били по американски теми. "Ясно е, че сме били жертва на кампания на системно пристрастно отношение", пише посланикът. "Надяваме се да бъде извършена цялостна проверка от външна и независима организация, която точно да установи как "Шпигел" са нарушавали журналистическите стандарти, както и какви са промените, които се налага да бъдат направени в правилата, по които работи списанието", посочва Гренел.

"Шпигел" отхвърли обвиненията в пристрастност. "Когато критикуваме американския президент, това не е антиамериканизъм, а критика към политиката на стопанина на Белия дом", заяви и.д главен редактор Дирк Курбювайт.

В сряда списанието съобщи, че репортерът Клаас Релоциус вече не работи за него и че той е фалшифицирал своите материали и си е измислял някои от героите им. "Това е може би най-голямата журналистическа криза в "Шпигел", заяви редакцията на изданието. Релотиус е работил като журналист на свободна практика и за ДПА и през 2010 г. е написал за ДПА три дълги материала от Израел. В момента агенцията ги проверява.

Филип Епитропов
661 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини