Затварят Версай заради очаквани протести на "жълтите жилетки"

  • 22 декември 2018 10:42

  • 543
  • 0
Затварят Версай заради очаквани протести на "жълтите жилетки"
© gettyimages (архив)

Франция се готви за шеста поредна събота на протести, заради което днес ще бъде затворен и Версайският дворец край Париж, предаде БТА, цитирайки АП.

Прочутият дворец, който е бил дом на редица крале до Френската революция през 1789 г., а сега е голяма туристическа атракция, ще бъде затворен като предпазна мярка. Към провеждане на демонстрация край двореца в прочутото парижко предградие Версай призова един от лидерите на "жълтите жилетки" Ерик Дрюе. Около двореца ще бъде създаден периметър за сигурност. Няколко спирки на крайградските железници ще бъдат затворени. Властите смятат, че въпреки това във Версай могат да да се съберат за поход на "жилетките" няколко стотици или хиляда протестиращи. Ще бъде организиран специален преглед за сигурност на входа в специалната зона, отредена за демонстрации. "Не знаем какви са реалните намерения на участниците", каза пред журналисти префектът на полицията Жан-Жак Бро, цитиран от ТАСС. В града ще дежурят мобилни полицейски подразделения.

Активисти на общонационалната протестна акция вече са се разбрали в социалните мрежи за сборните места и се надяват на "масов характер" на поредната си съботна акция. Сред парижките квартали, набелязани за сборни места, са районът около Триумфалната арка, площадът на операта, центърът на модерния район Дефанс. Френското МВР е мобилизирало за опазване на сигурността днес 4000 полицаи и жандармеристи, от тях 1200 - в Париж.

Епицентърът на протестните акции обаче този път е пренесен в провинцията. Демонстрации се планират в Бордо, Лил, Лион, Руан и даже в родния град на президента Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на - Амиен. в Източните Пиренеи пикети се канят да блокират границата с Испания, за да не пропускат камиони с вносни и експортни стоки.

Общонационалната протестна акция се провежда въпреки обявения по-рано голям пакет от мерки, които да облекчат социално-икономическото положение на най-социално слабите групи от населението. Националното събрание - долната камара на френския парламент, одобри след 13 часови дебати вчера законопроекта с предложенията на президента Макрон с цел успокояване на протестното движение. Сега той влиза в Сената.

Спорен анализатори правителството е закъсняло с въвеждането на тези мерки, защото към този момент "жълтите жилетки" вече са успели да формулират нови, още по-мащабни искания.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
543 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини