Гръцкият парламент одобри споразумението с частните кредитори

  • 23 февруари 2012 19:18

  • 521
  • 0
Гръцкият парламент одобри споразумението с частните кредитори
©

След дълги дебати гръцкият парламент одобри споразумението с частните кредитори за опрощаване на част от държавния дълг, съобщи БНР.

Новината се посреща с обещание за нови стачки. Законът беше приет по с гласовете на двете най-големи партии – ПАСОК и "Нова демокрация". Останалите формации бяха против.

Споразумението с частните кредитори предвижда те доброволно да отпишат половината от дължимото - около 200 млрд. евро от гръцката държава, под формата на облигации. Одобряването на сделката беше главно условие за отпускането на втория финансова помощ от 130 млрд. евро от МВФ и ЕС, за да може Атина да плаща задълженията и разходите си. "Това ще ни позволи да излезем от омагьосания кръг", заяви финансовият министър Евангелос Венизелос.

В същото време обаче са планирани нови протести от синдикатите и различни партийни организации срещу предвижданото орязване на държавните харчове от около 3,3 млрд. евро, което също е част от изискванията към Гърция.

На 29 февруари синдикатите свикват масова национална стачка Междувременно днес стачкуват лекарите и болничните служители заради незаплащането на извънреден труд.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
521 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини