Протест в Париж срещу увеличаването на студентските такси за неевропейци

  • 06 декември 2018 20:31

  • 462
  • 1
Протест в Париж срещу увеличаването на студентските такси за неевропейци
© Getty Images

Между 2000 и 5000 души, повечето студенти, протестираха днес в центъра на Париж срещу увеличаването на таксите на френските университети за чужденците, идващи от страни извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, предаде Франс прес. Увеличението беше обявено неотдавна от френското правителство.

Протестиращите преминаха през няколко района на града, скандирайки: "Макрон, оставка!" и "Солидарност с чужденците!".

От началото на 2019 г. студентите от държавите извън ЕС и ЕИП няма да плащат същите такси като студентите, идващи от ЕС. Те ще плащат 2770 евро за обучението за степен бакалавър и 3770 евро за обучение за степен магистър и доктор. За европейските студенти таксите са съответно 170 евро на година за бакалавър, 243 евро на година за магистър и 380 евро на година за доктор.

Според правителството увеличението на таксите за студентите, идващи от страните извън ЕС и ЕИП, ще позволи да бъдат увеличени стипендиите за другите студенти и да бъдат освободени някои студенти изобщо от такси.

Участници в протеста изразиха безпокойство, че чрез обявеното увеличение Франция отказва приема на чужди бедни студенти. Протестиращите се опасяват, че увеличение може да бъде въведено и за всички студенти.

Акцията протече на фона на протестите на "жълтите жилетки". От няколко дни във Франция протестират и гимназисти.

 

Последвайте канала на

БТА
462 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
просто е

2018.12.06 | 21:11

1

Да си одят дома ! Банда нагли пиявици !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини