Партията на европейските социалисти ще проведе изборен конгрес на 7-8 декември в Лисабон

  • 05 декември 2018 16:44

  • 310
  • 0
Партията на европейските социалисти ще проведе изборен конгрес на 7-8 декември в Лисабон
© Pixabay

Партията на европейските социалисти /ПЕС/ ще проведе конгрес на 7 и 8 декември в Лисабон, Португалия, на който ще бъдат обсъдени и приети насоките за стартиращата през 2019 г. кампания за европейските избори. Това съобщиха от офиса на българския евродепутат и президент на ПЕС Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на.

Конгресът ще избере нов президент и ръководство на ПЕС. Към момента сегашният лидер на европейските социалисти Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на е единствен кандидат за поста.

Форумът ще излъчи и общия кандидат на ПЕС за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. Левицата първа от европейските политически семейства посочи своя фаворит за изборната битка догодина.

Конгресът ще приеме и резолюции, които ще са в основата на платформата на ПЕС за европейските избори през 2019 г. Основен акцент е поставен върху социалното и икономическо развитие на ЕС, подобряването на благосъстоянието на младите хора, ограничаването на неравенствата, засилването на равнопоставеността на половете, стимулирането на демокрацията и върховенството на закона, намаляването на негативните последици от миграцията, както и стимулирането на вътрешната кохезия на Съюза и активното му участие в световните процеси.

В заседанията ще вземат участие делегати от партиите-членки, както и членове на Европейската комисия и Европейския парламент, министър-председатели, партийни лидери и активисти, представители на гражданския сектор и журналисти. Сред присъстващите ще е Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за общата външна политика и сигурността; Джоузеф Мускат, премиер на Малта; Педро Санчес, премиер на Испания; Антониу Коща, премиер на Португалия, Зоран Заев, премиер на Македония и др.

В конгреса ще се включи и Джефри Сакс - водещ американски икономист и политически анализатор.
БСП ще бъде представена от делегация, водена от лидера на партията Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за.

Последвайте канала на

Novini.bg
310 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини