Чешка служба за сигурност: Русия стои зад кибератаките срещу външното министерство

  • 03 декември 2018 17:41

  • 609
  • 2
Чешка служба за сигурност: Русия стои зад кибератаките срещу външното министерство
© Pixabay (архив)

Чешкото контраразузнаване (Службата за безопасност и информация, BIS) заяви, че "очевидно" Русия стои зад кибератаките срещу външното министерство миналата година и ги определи като най-сериозният случай на кибершпионаж срещу страната, предаде БТА, цитирайки АП и Ройтерс.

В годишния доклад на контраразузнаването се казва, че двете отделни кибератаки са били част от кампанията "Турла" (Turla) на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) и на хакерската група Ей Пи Ти 28 (APT28), свързана с военното разузнаване ГРУ, които в миналото бяха обвинявани за атаки срещу Германия и САЩ.

Според доклада над 150 имейла на служители от министерството са били копирани при атаката, започнала през 2016 г. и открита миналата година. Тогава чешките власти заявиха, че атаката е комплексна и е дело на чужда държава. Отделна атака е започнала през декември 2016 г.

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че правителството ще обсъди доклада на службата за сигурност през януари.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
609 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.12.03 | 17:55

1

Това ЦРУ или МИ6 им го казаха на чехите???Уточнявайте моля,че щом напишете "вероятно" или "очевидно" в скоби,нито англо саксоните знаят,нито негрите от САЩ и България далии е вярно !!!

ПЕШО

2018.12.03 | 18:55

2

Ма той Медведев очевидно ги е хакнал сървърите докато е закусвал - ей така, между другото

Добави коментар

Водещи новини