Белгия разследва: Военните разпространили чумата по свинете?

  • 08 ноември 2018 10:38

  • 1665
  • 2
Белгия разследва: Военните разпространили чумата по свинете?
© Pixabay

Белгия разследва "военна връзка" в разпространението на африканска чума по свинете, съобщи министърът на отбраната Стивен Вандепют, цитиран от местни медии.

Министерството на отбраната е решило временно да закрие полигон на сухопътните войски, където бяха открити първите трупове на диви свине, заразени с вируса.

Отбелязва се, че първоначално властите са имали съмнения за пренасянето на вируса от товарни автомобили от Източна Европа. Допълва се, че вирусът е разпространен в България, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Чехия, Румъния, Русия и Китай.

Вандепют е уточнил, че първите смъртни случаи на диви прасета в Белгия са установени през август миналата година. Досега в страната са известни 104 случая. Учени се опитват да разберат дали заразените животни са навлезли в Белгия от друга държава. Изследванията им са потвърдили, че вирусът, открит в Белгия, е същият като разпространения в източноевропейските държави.

На основата на данните от разследването медии допускат, че има три основни възможности за появата на вируса. Първата, почти отхвърлена, е диви свине да са били пренесени незаконно до Белгия.

Втората и третата възможност са свързани с огнището на епидемията - учебен полигон за подготовка на военни действия в градска среда. Допуска се, че вирусът може да е бил пренесен от белгийски войници, участвали в учения в Прибалтика, или от гостуващи военни от Полша и Чехия.

Белгия е първата държава в Западна Европа, където бе открито разпространение на вируса след появата на смъртни случаи от африканска свинска чума в Европа в последните месеци.

Отбелязва се, че вирусът не е опасен за хората, но поразява домашни свине, в чието отглеждане в Белгия са заети около 15 000 семейства. За последен път това заболяване е било наблюдавано в страната през 1985 година.

Последвайте канала на

БТА
1665 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Задокеански Кравар

2018.11.08 | 11:18

2

Путин е "виновен" ! Санкции!

2018.11.08 | 11:03

1

Къде са руските тролове да кажат, че западните държави нарочно ни заразиха, за да им купуваме свинското? ;)

Добави коментар

Водещи новини