Безредиците в Белгия покрай протестите за цените на горивата се задълбочават

  • 22 ноември 2018 10:31

  • 865
  • 1
Безредиците в Белгия покрай протестите за цените на горивата се задълбочават
© Getty Images/Guliver (архив)

Безредиците, обхванали отделни райони на Белгия вече седмица, продължават, съобщават местни медии. Първоначално протестът бе срещу високите цени на горивата, но към "жълтите жилетки" се присъединиха вандали, търсещи сблъсък с полицията.

Снощи при отрицателни температури протестиращите на барикадите край складове за гориво отново са били разпръснати с водни оръдия. От мястото на събитието записи показват сцени на безразборно рушене на обществена и частна собственост.

Протестиращи са хвърляли бутилки със запалителна течност и камъни по автомобили на полицията и медиите. Отново се съобщава за нападнат телевизионен екип. Демонстранти са откраднали товарен автомобил, с който са се опитали да нанесат щети по полицейско оборудване. По-рано тази седмица те успяха да унищожат две цистерни за зареждане с гориво.

Жители на обхванатите от протестите райони съобщават, че животът им започва да става все по-труден. Освен че над 400 бензиностанции са били затворени и няма откъде да се зареди гориво, магазините за основни стоки нямат снабдяване.

Живеещите близо до складовете за гориво биват пропускани през барикадите по преценка на протестиращите. Уточнява се, че с предимство преминават семейства с малки деца и линейки.

Полицията е успяла да задържи в последните часове няколко десетки вандали, съобщава се за иззети автомобили на участници в протеста. От записите на размириците от последната нощ се чуват възгласи, познати от обичайното поведение на футболни агитки, пише БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
865 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
асд

2018.11.22 | 13:16

1

в белгия са вандали, а ако бяха в някоя от непослушните държави - щяха да бъдат борци за свободи и демокрация срещу лошите диктатори. нищо лично, просто еврогейски ценности.

Добави коментар

Водещи новини