Макрон откри другото лице на брюкселския квартал Моленбек

  • 20 ноември 2018 14:46

  • 966
  • 1
Макрон откри другото лице на брюкселския квартал Моленбек
© Getty Images/Guliver (архив)

През втория ден от визитата си в Белгия френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на посети днес сдружение на артисти и предприемачи в брюкселския квартал Моленбек, прочул се като крепост на джихадисти след атентатите в Париж през ноември 2015 г., предаде Франс прес.

Макрон, съпругата му Брижит, белгийският крал Филип и кралица Матилда бяха посрещнати в споделеното работно пространство "СМарт/ЛаВале" ("SMart/LaVallee"). То представлява помещение от 6000 квадратни метра и преди е било обществена пералня. Впоследствие там са разположени офисите и ателиетата на около 150 млади артисти и предприемачи от сферата на културата. 

"Много важно беше за мен да Ви доведа тук и да Ви покажа, че креативността ражда надежда", каза крал Филип на президента Макрон.

Това посещение създава възможност имиджът на населения с близо 100 000 души Моленбек да бъде подобрен. Макар че кварталът се намира само на километър от центъра на Брюксел, той е един от най-бедните в цяла Белгия.

Моленбек се прочу в чужбина като предградието на Салах Абдеслам, единственият оцелял от джихадистите, които извършиха нападението в Париж на 13 ноември 2015 г., при което бяха убити 130 души.

"Не е справедливо да гледаме на Моленбек само през призмата на неприятните събития", заяви Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на и нарече впечатляващата работата на сдруженията от квартала, които създават възможности за развитие на жителите му.

Няколко часа преди визитата на Макрон в Моленбек, полицай бе намушкан с нож в историческия център на Брюксел, без обаче да има видима връзка между атаката и официалното посещение на Макрон. Полицаят бе ранен леко, а колегите му откриха огън по нападателя, който бе неутрализиран.

Очаква се по-късно днес френският държавен глава да пристигне в университет във Валония, където заедно с премиера Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в ще отговаря на въпросите на близо 800 студенти по актуални теми.

Посещението на Макрон в Белгия ще завърши със среща с група представители на близо 250-те хиляди французи, живеещи в Белгия, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
966 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.11.20 | 15:31

1

Рептил!

Добави коментар

Водещи новини