Антониу Гутериш предупреди, че събитията по света започват да напомнят предвоенните години през миналия век

  • 11 ноември 2018 20:19

  • 1732
  • 0
Антониу Гутериш предупреди, че събитията по света започват да напомнят предвоенните години през миналия век
© gettyimages

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че трябва да се избегне геополитическо развитие на събитията, подобно на това, довело до Първата световна война и на това през 30-те години на миналия век, съобщава Франс прес.

"Много елементи днес ми изглеждат подобни на началото на 20-ти век и на 30-те години на миналия век, което ме кара да се опасявам от невидим развой на събитията", заяви Гутериш на откриването на Форума за мира в Париж, организиран за стогодишнината от края на Първата световна война. Генералният секретар на ООН даде за пример търговските конфликти, все по-поляризираната политика и провала в борбата с неравенството, изваден на показ от финансовата криза през 2008 година.

Той изрази особени опасения от кризата на доверие към Европейския съюз и определи блока, изграден върху пепелищата на Втората световна война, като проект, който е прекалено важен, за да се провали.

"Човечеството все пак е усвоило урока: през 2008 г. икономическата депресия беше избегната благодарение на безпрецедентен арсенал от бюджетни и финансови мерки, което позволи да бъде спасена финансовата система", отбеляза Гутериш, цитиран от БТА. Той обаче посочи, че кризата е намалила стабилността на средните класи в развитите страни, което се отразява на резултатите от изборите през последните години, довели на власт популистки и изолационистки сили. "Реваншът на политиката над макроикономическия рационализъм отразява дестабилизацията на средните класи, блокирането на възможностите за издигане в социалната йерархия, стагнацията на заплатите, нарастването на неравенството и възмущението на народите от предателството на елитите", заяви генералният секретар.

Гутериш призна, че ООН има проблеми, но подчерта, че организацията играе важна роля в предотвратяването на световна война през последните 73 години, отбелязва АП. Той предупреди, че "отслабва духа на компромиса, на който се основават демокрациите и се засилва безразличието към общите правила", Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, който е изразявал презрение към многостранните организации, не присъства на форума.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1732 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини