Очаква се бурна среща на президентите на Франция и САЩ

  • 10 ноември 2018 12:08

  • 856
  • 1
Очаква се бурна среща на президентите на Франция и САЩ
© Gettyimages

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на ще бъде домакин на разговори днес в Париж с американския си колега Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, а след това ще има дълбоко символична среща с германската канцлерка Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се в Компиен, където е сключено примирието, сложило край на Първата световна война през 1918 г., предаде Франс прес.

Макрон ще посрещне Тръмп в парадния двор на Елисейския дворец в 10 ч. местно време.
"Аз съм в Париж, готов да чествам края на Първата световна война", написа в Туитър Тръмп, веднага след като се събуди тази сутрин. "Какво по-хубаво от това да се чества краят на война, особено на тази, която бе една от най-кървавите в историята?", попита американският президент.

Снощи обаче той порица в туит с особено остър тон предложението на Макрон да се създаде европейска армия. "Президентът Макрон предложи Европа да изгради собствена армия, за да се защитава от Съединените щати, Китай и Русия", написа той точно когато президентският самолет "Еърфорс 1" се приземяваше края Париж. "Много обидно, но може би първо Европа трябва да изплати дела си в НАТО, която САЩ щедро субсидират", добави Тръмп.

Откакто бе избран за президент, Макрон редовно настоява за засилване на европейската отбрана, тъй като според Франция позициите на Тръмп пораждат стратегическа несигурност, отбелязва АФП. Между двамата мъже има дълбоки политически различия - за околната среда, глобалното управление, сигурността.

След разговорите на двамата президенти, които се очаква да продължат около час, в Елисейския дворец ще пристигне първата дама Мелания ТръмпМелания Тръмп Мелания Кнаус е родена на 26 април 1970 година в заможно семейство в Севница, Словения. Баща й е бил и двете президентски двойки ще обядват.
Следобед Тръмп ще посети американското военно гробище в гората Бело, северна Франция, а Макрон ще тръгне към Компиен, северно от Париж, където ще се срещне с Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се. В Компиен на 11 ноември 1918 г. е подписано примирието във войната, отнела живота на 18 милиона души.

Елисейският дворец подчерта, че за първи път от 1945 г. френски президент и германски канцлер ще се срещнат на Поляната на примирието. "Церемонията ще бъде скромна и без речи", добави френското президентство.
 

Нора Виткова
856 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
fanfa

2018.11.10 | 13:15

1

а тази дето тихо и двамата водите в Йемен ?? Колко умират там?

Добави коментар

Водещи новини