Шеста жертва откриха под развалините на рухнала сграда в Марсилия

  • 08 ноември 2018 11:38

  • 657
  • 0
Шеста жертва откриха под развалините на рухнала сграда в Марсилия
© gettyimages

Още едно тяло беше открито днес в развалините на две сгради, рухнали във френския град Марсилия, съобщи градският прокурор Ксавие Тарабьо, цитиран от БТА. С него жертвите на бедствието стават шест.

Той каза, че претърсването на руините продължава, тъй като в сградите, сринали се в понеделник сутринта, може да е имало до осем души. Едната сграда е била изоставена и празна, но в другата, непосредствено до нея, е имало хора, живеещи под наем.

Тарабьо посочи, че засега не е изяснено коя от сградите е предизвикала срутването и каква е била причината.

Градските власти, които принудително са придобили изоставената сграда, са ѝ направили щателен оглед преди седмица и не са видели следи от незаконно настанили се в нея хора. Назначен от съда експерт е направил оглед на обитаваната сграда миналия месец, след като наемател се оплакал от пукнатина във входа. Тогава експертът разпоредил незабавно да се извърши ремонт. Не е ясно дали този ремонт, включващ укрепване на партерния етаж, е било извършен.

Часове преди срутването е имало тревожни признаци, а обитателка позвънила на пожарникарите, за да сигнализира, че пукнатината в апартамента ѝ се увеличава. Малко по-късно обаче жената се обадила отново и казала, че не се нуждае от помощта на противопожарната служба.

Друг наемател се обадил същата сутрин на работодателя си и му казал, че вратата на жилището му е сякаш заклещена и той не може да я отвори, а трети не могъл да затвори вратата си на излизане.

Прокурорът не уточни дали тези наематели са сред оцелелите или сред жертвите на трагедията. Той каза само, че досега са идентифицирани три тела.

Двама наематели разказват как преди няколко дни решили да се изнесат, след като видели, че стените започват да поддават, а вратите да не могат да се отварят. По-рано "Ла прованс" съобщи, че спасителите, на които им се наложи да съборят трета сграда, която също беше пред срутване, са поставили лазерни детектори на други две сгради в съседство, за да се разбере веднага, ако и те започнат да се срутват.

Спасителите продължават да работят без прекъсване - разкопават с лопати и с ръце, каза началникът на противопожарната служба в Марсилия Шарл-Анри Гари пред електронната медия "Франсенфо".

Мая Йорданова
657 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини