Почина ключов британски правителствен чиновник

  • 04 ноември 2018 16:41

  • 1611
  • 0
Почина ключов британски правителствен чиновник
© gettyimages (архив)

Джереми Хейууд, съветник на поредица британски правителства като шеф на структурата на държавните служители, почина от рак днес на 56-годишна възраст, предаде БТА, цитирайки АП.

Като секретар на правителството от 2012 г. досега, той оглавяваше правителствената бюрокрация и отговаряше за реализацията на плановете и решенията на британското правителство. Това го направи много влиятелна, макар и малко известна личност извън правителствените среди на Уайтхол, посочва АП. Британският премиер Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в отдаде почит днес на образцовия служител и каза, че "той работи неуморно в служба на страната". Тя нарече смъртта му "огромна загуба за британския обществен живот".

По-рано Хейууд е бил личен секретар на лейбъристкия премиер Тони Блеър, шеф на кабинета на неговия наследник Гордън Браун, също лейбърист, и постоянен секретар на Даунинг стрийт при консервативния премиер Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г.. Браун каза, че той е "уникален държавен служител, който може би не винаги е бил съгласен с предложенията на министрите, но винаги е бил готов да предложи позитивна и често по-добра алтернатива".

Лидерът на либералдемократите Винс Кейбъл каза, че Хейууд е съветвал политици и от ляво, и от дясно и "никой от нас нямаше никакво понятие какви са всъщност политическите му убеждения. Той беше просто идеалният държавен служител".
Правителството на Мей обяви само преди 10 дни, че Хейууд се оттегля, за да се бори с болестта си, като му даде и благородническата титла "Лорд Хейууд на Уайтхол".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1611 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини