Хиляди хора протестират в Лондон, искат нов референдум за Брекзит

  • 20 октомври 2018 17:22

  • 22811
  • 1
Хиляди хора протестират в Лондон, искат нов референдум за Брекзит
© Getty Images (архив)

Хиляди демонстранти се събраха днес в центъра на Лондон, за да призоват за втори референдум за излизането на Великобритания от Европейския съюз, предадоха Асошиейтед прес и ДПА. Според организаторите протестиращите са над 500 хил.

По първоначални оценки се очакваше в демонстрацията да се включат около 100 000 души. Обявената бройка е неофициална. Лондонската полиция не предоставя редовно данни за броя на участниците в протестни прояви.

Кметът на британската столица Садик Хан е сред политиците, участващи в протестното шествие, чиято кулминация е пред парламента. Той заяви в Туитър, че това е "исторически момент в нашата демокрация".

Протестът, организиран от групата "Пийпълс воут" (в превод Народен вот), е подкрепян от британския в. "Индипендънт", чиято онлайн петиция за втори референдум за Брекзит е подписана от близо 900 000 човека.

През юни 2016 г. британците с малко мнозинство гласуваха за излизане от ЕС. Министър-председателката Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в изключва възможността за нов референдум за Брекзит. Социологическите проучвания показват, че страната е дълбоко разделена по въпроса.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март догодина, но преговорите са затруднявани от разногласия, особено за границата между Северна Ирландия и Ирландия, която ще бъде единствената сухопътна граница между Великобритания и ЕС след Брекзит. Има все по-големи страхове от напускане без сделка, което може да причини хаос на границите и в икономиката.

Последвайте канала на

БТА
22811 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
опорна точка

2018.10.20 | 17:30

1
Охи! Охи! Охи амаа....най си е арно в си във великия Европейски Съюз

Добави коментар

Водещи новини