Президентът на Армения разпусна парламента и насрочи предсрочни избори

  • 02 ноември 2018 06:56

  • 579
  • 0
Президентът на Армения разпусна парламента и насрочи предсрочни избори
© Фейсбук/Արմեն Սարգսյան / Armen Sargsyan

Президентът на Армения Армен Саркисян подписа тази вечер указ за разпускане на парламента, с който определи и датата 9 декември за провеждане на извънредни парламентарни избори, предаде ТАСС, цитирайки съобщение на пресслужбата на държавния глава. 

Указът се базира на чл. 149 от конституцията на Армения, който изисква избори да се състоят от 30 до 45 дни след разпускането на законодателния орган, и влиза в сила след публикуването му. 

До разпускане на парламента се стигна, след като днес той за втори път не успя да избере нов премиер, предаде Асошиейтед прес. Подалият оставка миналата седмица премиер Никол Пашинян беше единственият кандидат на днешното гласуване.

Пашинян и поддръжниците му искат предсрочни избори, тъй като в сегашния парламент контрол има партията, която подкрепяше неговия предшественик и тя блокира някои от инициативите му.

Четиридесет и три годишният бивш журналист зае поста през май, след като оглавяваше продължили със седмици протести, които принудиха дългогодишния президент Серж Саркисян да подаде оставка.

Пашинян обяви оставката си на 16 октомври, но остана временно изпълняващ длъжността, за да може да предизвика предсрочни парламентарни избори.

Последвайте канала на

БТА
579 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини