ЕК одобри нова държавна помощ за сертифициране на стопанства

  • 17 октомври 2018 11:40

  • 881
  • 0
ЕК одобри нова държавна помощ за сертифициране на стопанства
© Pixabay

Европейската комисия одобри нова държавна помощ „Помощ за сертифициране на стопанства в сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBALG.A.P.” с номер в публичния регистър на държавните помощи – SA.52178 (2018/XA).

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

Схемата е разработена и ще се прилага по предложение на браншовите организации в сектор „Плодове и зеленчуци“.

Целта на помощта е чрез подкрепа на земеделските стопани за въвеждане на стандарта GLOBALG.A.P. да се оптимизира процесът по производство на качествени селскостопански продукти в сектор „Плодове и зеленчуци“, да се намали използването на химически суровини и да се сведе до минимум вредното въздействие върху околната среда.  

Подпомагането е насочено към малки и средни предприятия - земеделски стопани и към признати  групи или организации на производители в сектор „Плодове и зеленчуци” за първоначално въвеждане на стандарта GLOBALG.A.P.

Размерът на помощта е до 1 200  лв. с включено ДДС на бенефициер годишно и до 5 000 лв. с включено ДДС на група/организация на производителите годишно, за дейности по сертифициране и удостоверяване въвеждането на добрите производствени практики.

Предвижда се схемата да се прилага до 31 декември 2020 г. след решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
881 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини