Белгийските избиратели наказаха партиите във властта

  • 15 октомври 2018 11:22

  • 1226
  • 0
Белгийските избиратели наказаха партиите във властта
© Getty Images/Guliver (архив)

Традиционните партии в Белгия отчитат значителна загуба на подкрепа след вчерашните избори за местна власт, отбелязват наблюдатели, цитирани в местни медии.

Страната е ясно разделена на две, като в Брюксел и Валония се наблюдава повишена подкрепа за комунистите от Белгийската работническа партия, а във Фландрия се разраства мощта на крайните националисти от Вламс Беланг. Зелените партии получават най-голям тласък с десетина процента ръст и стават втора политическа сила на много места.

Данните показват, че партията Реформаторско движение на премиера Шарл Мишел губи гласове, също както и мандатоносителят Нов фламански алианс - за пръв път от неговото основаване през 2001 година. Въпреки опасенията, партията Ислям получава едва 1,8 на сто подкрепа и губи досегашните си представители в местната власт.

Хората имат видима нужда от нещо различно, от радикализация, от ясни послания и конкретни житейски проекти, коментира в. "Соар". Изданията на групата "Сюд прес" отбелязват, че вчерашните избори в Белгия са потвърдили посоката, в която поеха други европейски страни в желанието за коренна промяна. "Дерниер йор" отбелязва, че отсега се вижда колко трудни ще бъдат преговорите за съставянето на следващото федерално правителство след изборите догодина на фона на завоя в крайно дясно на Фландрия и крайно ляво във Валония, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1226 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини