Австрия и Дания с план от 7 точки за справяне с мигрантската криза в Европа

  • 04 октомври 2018 18:32

  • 2076
  • 1
Австрия и Дания с план от 7 точки за справяне с мигрантската криза в Европа
© gettyimages

Постоянно заселване в Европейския съюз трябва да се предлага на бежанци само след като съюзът промени подхода си по мигрантския проблем, заявиха министри от Австрия и Дания днес, излагайки визията си за реформа на системата за предоставяне на убежище, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Австрийският вътрешен министър Херберт Кикъл и датският министър на имиграцията и интеграцията Ингер Стьойбер представиха във Виена план от седем точки, който поставя ударение върху подпомагане на уязвими бежанци, а не на такива, които могат да си позволят да плащат на каналджии да ги прекарват през границите. Двете страни искат също така ЕС да увеличи подкрепата си за страните, приемащи бежанци, край кризисни "горещи точки", така че бежанците да не чувстват необходимост да продължат пътя си към Европа. Планът съдържа и одобрени от ЕС идеи, като създаване на "платформи за дебаркиране" за мигранти, спасени в морето, засилване на контрола върху външните граници на ЕС, и солидарност между страните членки на съюза.

"Когато покажем, че сме си върнали контрола над положението в Европа, и че ние, а не каналджиите, решаваме кой пристига, тогава ще стигнем до момента, когато можем да мислим за заселване", каза на пресконференция във Виена министър Кикъл, който е от крайнодясната австрийска Партия на свободата. Той добави, че идеалният случай е Европа да се фокусира върху онези бежанци, "които съответстват на нашата ценностна система с възгледите си за хуманността и обществото".

А Стьойбер заяви по-рано днес, че нейната страна няма да приема нови бежанци според квотата, поставена от програмата на ООН за презаселване тази година, защото Дания все още "се бори да интегрира многото бежанци, пристигнали в страната през последните години".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2076 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Русофил - парцал

2018.10.04 | 18:55

1
Една патка мислила, мислила и се удавила. Онези идиотски политици на Запад поканиха 2 милиарда негри и араби и сега си напъват празните кратуни какво да ги правят.

Добави коментар

Водещи новини