Меркел: Необходимо е постигането на съществен прогрес в преговорите за Брекзит до октомври

  • 20 септември 2018 17:12

  • 1556
  • 1
Меркел: Необходимо е постигането на съществен прогрес в преговорите за Брекзит до октомври
© Getty Images/Guliver

Необходимо е постигането на съществен прогрес в преговорите за Брекзит до октомври. Това заяви германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

"Днес стана ясно, че до октомври трябва да постигнем съществен напредък, ако искаме през ноември да доведем всичко до край", заяви Меркел след края на срещата на върха на Европейския съюз в Залцбург. Тя обобщи, че страните са постигнали голям напредък в преговорите и са извървели дълъг път, но има много още работа за вършене по въпроса за бъдещите търговски отношения между ЕС и Великобритания.

Меркел каза, че европейските лидери са се съгласили, че не може да бъдат правени компромиси във връзка с единния европейски пазар, предаде ДПА.

Великобритания няма да може да бъде част от този пазар след излизането си от блока, подчерта германският канцлер. В същото време Меркел обаче отбеляза, че "е възможно чрез много креативни начини да постигнем практични и близки търговски връзки с Великобритания".

Що се отнася до миграционния въпрос, който също бе разгледан на срещата на върха в Залцбург, Меркел каза, че болшинството от участниците са подкрепили инициативата на председателя на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето, който предложи разширяване на пълномощията на европейската агенция за охрана на външните граници Фронтекс, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Положителен отзвук получиха предложенията на Юнкер за увеличаване на щата на сътрудниците на Фронтекс и за възможност за разширяване на мандата й", заяви германският канцлер.

Меркел призова Европа трябва да засили сътрудничество си със страните от Северна Африка в областта на противодействието на незаконната миграция.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1556 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
асд

2018.09.21 | 10:14

1
германия пак ще го духа. никой няма да им позволи да бъдат суверенни.

Добави коментар

Водещи новини