Британските служби пробили белгийските телекомуникации

  • 20 септември 2018 10:08

  • 56951
  • 0
Британските служби пробили белгийските телекомуникации
© Pixabay (архив)

Британската служба за електронно разузнаване GCHQ е проникнала в мрежите на държавния белгийски телекомуникационен оператор "Белгаком" през 2013 г., съобщават местни медии. Изводите са на белгийската федерална прокуратура и са залегнали в поверителен доклад, връчен на министерството на правосъдието.

Британците са успели да отклонят сигнала между мобилните телефони, присъединили се към клетки на телекомуникационното дружество. Отбелязва се, че за целта британците са заразили с вируси компютрите на ръководители на дружеството, както и на служители по поддръжката и сигурността. Заразяването било извършено чрез съобщения от платформата Линкдин (LinkedIn).

Прокуратурата е успяла да проследи операцията благодарение на данни, оповестени от бившия сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън. Според цитирани експерти е най-вероятно разрешението за операцията да е било издадено от "много високо ниво, най-вероятно британския министър на външните работи".

В последните години неколкократно бе съобщено за проникване в електронните системи на министерствата на външните работи и на отбраната, както и на премиера на Белгия и в "Белгаком". В някои от информации се намекваше, че намесата е на

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ. За АНС бе изяснено, че в тясно сътрудничество с британските колеги е прихващала комуникации на германския канцлер Ангела Меркел, френския президент (2007-2012 г.) Никола Саркози, генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, дългогодишния италиански премиер Силвио Берлускони, израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
56951 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини