Германският президент : Трябва да се стремим към диалог с Русия

  • 17 септември 2018 12:49

  • 1446
  • 5
Германският президент : Трябва да се стремим към диалог с Русия
© gettyimages (архив)

Европа и Русия са все още далече от нормалните отношения, но не трябва да се изолира Русия, а трябва да се стремим към диалог с нея.

Такова мнение изрази днес в интервю за в. "Хелсингин саномат" президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер преди визитата си във Финландия, предаде БТА, позовавайки се на ТАСС. "Никой не може да бъде доволен от сегашната ситуация в отношенията на Германия и Европа с Русия", посочи той. По думите му действията на Русия в Източна Украйна и Крим силно повлияха на тези отношения. "Искаме по-добри отношения, но още сме далече от нормалното им състояние. Въпреки това Русия остава съсед на Европа и във Финландия това се вижда много добре", подчерта Щайнмайер.

Президентът на Германия отбеляза, че не си струва да се изолира Русия. "Ако има желание не само да гледаме към миналото, но и да гледаме в бъдещето, е необходимо, на първо място в трудни времена, да търсим канали за комуникация", посочи той. Щайнмайер смята, че проблемите на общуването с Русия трябва да се обсъждат непосредствено с нея. "Във всеки случай, така направих миналата есен, когато се срещнах в Русия с президента Владимир Путин. Тези дискусии няма да поправят нищо на мига. Обаче съм уверен, че мълчанието увеличава рисковете, а не предлага нови алтернативи", каза той и заключи: "Моят подход е еднакъв с този на правителството на Германия и на президента на Финландия Саули Нинистьо. Радостен съм, че мога да обсъдя с него този въпрос".

В хода на тридневното си посещение във Финландия, което започва днес, Щайнмайер ще се срещне с финландския президент Саули Нинистьо, председателя на парламента Паула Рисико и с премиера Юха Сипиле. Освен това се очаква той да посети университета на Оулу и наскоро построения ледоразбивач "Поларис".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1446 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
123

2018.09.17 | 21:26

5
С орки прави ли се диалог? Мордор трябва да се разруши!
хибридни номерца

2018.09.17 | 16:31

4
"... предаде БТА , позовавайки се на ТАСС ." Кой прочел прочел , кой не прочел ... Хахахахааааааааааааааааааааааааа
асд

2018.09.17 | 15:26

3
германците големи глупаци - ще ги вкарат в трета война с руснаците докато им вкарват мюслита да ги разлагат от вътре.
целта на нато в германия каква била - да държи американците вътре, руснаците вън и германците долу.
Whitestar

2018.09.17 | 14:15

2
Тя е източната граница на Европа. Като съсед трябва да си сътрудничим. В икономически смисъл - не само доставчик, но и клиент. Но това е едностранчив подход, а вероятността да е в определен контекст, не е малка.

2018.09.17 | 13:31

1
Нагъл лъжец и лицемер ! Като външен министър беше гарант на Янукович заедно с френския и полския ! На другия ден му спретнаха преврат заедно с Щатите ! Никакво доверие на Западните педераси !

Добави коментар

Водещи новини