Въпросът за Унгария предизвика нагорещен дебат в ЕП

  • 11 септември 2018 18:13

  • 4361
  • 5
Въпросът за Унгария предизвика нагорещен дебат в ЕП
© Novini.bg

Обсъждането на доклад, посветен на положението в Унгария, нажежи днес обстановката в заседателната зала на Европейския парламент в Страсбург.

Докладчикът Юдит Сарджентини (Зелени) призова ЕП да подкрепи предприемането на процедурата по чл. 7 от договора за ЕС срещу Будапеща - лишаване от право на глас в Съвета. Унгарското правителство замени независимите съдии, заглуши свободата на словото, ограничи възможностите на образованието да развива критично мислене, преследва малцинствата и мигрантите, посочи Сарджентини. 

Докладът откроява ясна заплаха за ценностите на ЕС, добави тя. Длъжни сме още днес да предприемем действия, няколко комисии на ЕП потвърдиха нуждата да се задейства незабавно процедурата по чл. 7, уточни докладчикът. 

Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс посочи, че докладът поражда дълбоки опасения. ЕК споделя тези опасения, ОЛАФ води разследване за злоупотреби с европейски средства в Унгария, отбеляза той. По неговите думи ЕК не би се поколебала да предприеме следващи стъпки при необходимост. Ще бъдем безмилостни, предупреди Тимерманс.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че страната му няма да се поддаде на изнудване. По неговите думи изглежда докладът ще получи широка подкрепа сред евродепутатите. Ще осъдите не правителство, а държава и народ, каза Орбан.

Унгария от хилядолетие принадлежи към европейското християнство. Унгарците проляха кръв за свобода и демокрация срещу войските на СССР, приехме източногермански приятели при отварянето на границата. Съдят ни хора, наследили демокрацията, без да излагат живота си на опасност за свобода. Докладът е обида за Унгария и за честта на унгарския народ, допълни Орбан.

За пръв път в историята на ЕС искате да изключите държава от взимането на решения и да я отдалечите от мястото, към което принадлежи. Докладът е плесница в лицето на ЕС. Всеки народ, всяка държава, има право да решава живота си. Защитихме Унгария и Европа с решението ни да пресечем незаконната миграция. С цялото ми уважение, трябва решително да отхвърля изнудването за миграцията, заяви той.

В последвалите изказвания на политически групи Орбан получи подкрепа от представител на Полша, също подведена под чл. 7, както и от антиевропейските сили.

Манфред Вебер (ЕНП), към чието политическо семейство се числи Орбан, изрази неразбиране защо Централноевропейският университет в Будапеща да не може да работи повече и посочи, че това е против европейските свободи. Мнозинството управлява, но добре работещата държава има нужда и от добре развито гражданско общество и неправителствени организации. Ако отричаме исляма, правим услуга на джихадистите, които искат противопоставяне на верска основа. Ще решим тази вечер как да гласуваме утре, може да се наложи задействането на чл. 7, посочи Вебер.

Удо Булман (социалисти и демократи) изрази уважение към унгарците, но и тревога, че правата им постоянно биват нарушавани. По неговите думи в Унгария действа "най-корумпираното правителство в ЕС".

Той даде пример, че над 30 процента от обществените поръчки в страната преминават с един-единствен участник.
Ришард Легутко (Европейски консерватори и реформатори, Полша) предложи демокрацията да бъде отменена, след като правителството на Орбан не се нрави, и да бъде назначена външна власт. По неговите думи докладът за Унгария не отчита отговорите на властите.

Ги Верхофстат (АЛДЕ) определи като неудобна истина, че днес не би било възможно Унгария да се присъедини към ЕС.
Филип Ламбер (Зелени) подкрепи това становище. Унгария доброволно се присъедини към ЕС, танкове на ЕС никога не са били по улиците на Будапеща, отвратително е сравнението с нашествието (на съветски войски от 1956 г. - бел. кор.), коментира той.
Мари-Кристин Вержиа (Северна европейска левица) отбеляза, че докладът на ЕП се основава на данни от Съвета на Европа и от институции на ЕС. Тя отбеляза, че правителството в Будапеща нарушава правила, които се е съгласило да следва.

Найджъл Фараж (Европа на свободата и пряката демокрация) покани Орбан в "Клуб Брекзит", където щяло да му хареса. Поне един европейски ръководител защитава народа и културата си, коментира Фараж. Той определи дебата в ЕП като трибунал. Неизбраният от никого зам.-председател на ЕК се явява прокурор, който сипе обвинения, а генералният секретар на комисията Мартин Зелмайер бе назначен в нарушение на всички правила, отбеляза Фараж. Той подкрепи Орбан, че е спрял Джордж "Сорос, вложил 15 милиарда долара в промяната на властта" в държави по света.

Никола Бе (Европа на народите и свободата) заяви, че докладът е по-скоро обвинителен акт. Неизбраните налагат демокрацията, както я разбират - например с миграционни квоти. Орбан е истински защитник на нашата цивилизация, коментира Бе. 

Утре ЕП ще гласува предложението в доклада срещу Унгария да бъде задействана процедурата по чл. 7 от договора за ЕС. Ако мнозинството евродепутати подкрепят това предложение и с гласовете на четири пети от министрите в Съвета на ЕС може да се установи, че в Унгария върховенството на правото е под постоянна заплаха. Тогава Съветът може да издаде свои препоръки. 

ЕК или една трета от държавите в ЕС може да предложат на Европейския съвет с единодушие да отчете тази заплаха. Тогава с квалифицирано мнозинство (55 на сто от държавите в ЕС, представляващи 65 на сто от населението в Общността) може да бъде отнето правото на глас на Будапеща, но същевременно Унгария ще бъде длъжна да спазва правото на ЕС (в чието обсъждане и приемане не участва). Премахването на тези ограничения също се извършва с квалифицирано мнозинство.

Последвайте канала на

БТА
4361 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.09.12 | 11:27

5
СССР беше цвете пред този скапан педерастки Евросъюз където богатите ограбват бедните !
гост

2018.09.11 | 21:17

4
цялата тази ЕВРОШАИКА от крадци и лумпени с високи заплати имат ли малко представа че живеят на планетата земя
* _*

2018.09.11 | 21:10

3
наш бойко е съгласен със всички дори стана куриер на ердоган и шмеркел ноо простлюдието го крепи нали са на държавната ясла хиляди фамилии

2018.09.11 | 20:04

2
УНГАРИЯ САМА РЕШАВА КОЕ Е ПОЛЕЗНО ЗА НЕЯ.

2018.09.11 | 20:02

1
Защото ЦЕУ е развъдник на червени екстремисти.

Добави коментар

Водещи новини