Партията на Тереза Мей пред катастрофално разделение заради плана ѝ за Брекзит

  • 10 септември 2018 11:19

  • 2108
  • 0
Партията на Тереза Мей пред катастрофално разделение заради плана ѝ за Брекзит
© Getty Images/Guliver

Консервативната партия на британския премиер Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в е изправена пред "катастрофално разделение" във връзка с плана на Мей за излизане от Европейския съюз, предаде Ройтерс, цитирайки думите на бившия заместник-министър за Брекзит Стив Бейкър.

Според него около 80 депутати от Консервативната партия ще гласуват срещу предложения от Мей план, известен още като плана от Чекърс.

Стив Бейкър подаде оставка като заместник-министър по въпросите на Брекзит през юли, изразявайки неодобрението си от визията на Мей за излизане на Великобритания от блока, припомня Ройтерс.

Бейкър заяви, че не иска смяна на лидера на Консервативната партия, но предупреди, че Мей може да се сблъска със сериозен проблем на партийната конференция, която ще се проведе от 30 септември до 3 октомври.

"Ако след конференцията тя остане с надеждата, че може да прокара предложенията от Чекърс с гласовете на лейбъристите, мисля, че преговарящите от ЕС най-вероятно ще разберат, че ако това се случи, в Консервативната партия ще се създаде катастрофално разделение, което досега успявахме да избегнем", каза Бейкър.

Бившият заместник-министър е на мнение, че Мей трябва да се бори за споразумение за свободна търговия при вече очертаните през март условия от председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март, но условията по излизането й още не са ясни поради липсата на цялостното споразумение за Брекзит.

И Лондон, и Брюксел твърдят, че искат споразумението да е готово до 18 октомври или най-късно до края на годината.

Евентуално споразумение между ЕС и Великобритания се нуждае от одобрението на британския парламент, който излиза в коледна ваканция на 20 декември и ще започне отново работа на 7 януари, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2108 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини