Румъния иска 110 млн. евро от ЕС за фермерите, засегнати от чумата по свинете

  • 30 август 2018 14:45

  • 493
  • 0
Румъния иска 110 млн. евро от ЕС за фермерите, засегнати от чумата по свинете
© pixabay

Румънският евродепутат Зигфрид Мурешан е поискал официално да бъдат отпуснати 110 милиона евро от бюджета на ЕС за фермерите, засегнати от африканската чума по свинете, съобщават румънски медии, цитирани от БТА.

Мурешан е внесъл днес две допълнения към проектобюджета на ЕС за 2019 г., с които иска отпускане на общо 110 милиона евро за обезщетения на фермерите от страните членки на ЕС, засегнати от африканската чума по свинете, включително и на свиневъдите в Румъния.

Проектобюджетът на ЕС за 2019 г. следва да бъде приет от Европейския парламент и от Съвета на ЕС до края на ноември. Румънският евродепутат подчертава, че епидемията от африканска чума е причинила до момента загуби на стойност десетки милиони евро, а сумата продължава да нараства. "Броят на огнищата на африканска чума по свинете в Румъния расте от ден на ден. Вече имаме 10 окръга, в които са идентифицирани огнища, а други седем окръга са с повишен риск", посочва румънският евродепутат.

Зигфрид Мурешан отбелязва, че за да достигнат средствата от ЕС до румънските фермери, правителството трябва да спре разпространението на болестта. Министърът на земеделието на Румъния Петре Дая заяви неколкократно, че след като правителството направи ревизия на бюджета, държавата ще изплати изцяло обезщетенията на хората (става дума за засегнатите от африканската чума фермери - бел. ред.), а след това ще покрие разходите си със средства от ЕС, припомня информационният сайт Зиаре. Според работен документ на ЕС, с който разполага Зиаре, до момента Румъния е поискала само 45 000 евро от ЕС за обезщетения.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
493 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини