Германският външен министър: Няма да позволим на Америка да ни се качи на главата

  • 22 август 2018 16:56

  • 3920
  • 5
Германският външен министър: Няма да позволим на Америка да ни се качи на главата
© Getty Images/Guliver

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас публикува статия в авторитетния вестник Handelsblatt, озаглавена "Няма да позволим на САЩ да търгуват през главата ни".

В статията той посочва, че отношенията между Европа и САЩ значително са се променили, като близостта от времето на Студената война вече е история.

"Целта на европейската политика е силна и суверенна Европа. Само в тясно сътрудничество с Франция и останалите европейци може да се постигне баланс със САЩ. Европейският съюз трябва да се превърне в опора на международния ред, партньор за всички, които го приемат", пише Хайко Маас и казва, че САЩ и Европа вече не споделят общи ценности в такава степен, както е било в миналото.

Според германския външен министър Европа трябва да изгради независима от САЩ собствена платежна система SWIFT и Европейски валутен фонд.

Той допълва, че що се отнася до партньорството в НАТО и борбата с тероризма, европейците се нуждаят от САЩ, но ЕС трябва да укрепи европейския стълб на Атлантическия договор и да поеме повече отговорности, за да може да запази стратегическото си партньорство със САЩ.

В същото време Хайко Маас посочва, че европейците ясно са казали на американците, че смятат за грешка излизането на Вашингтон от ядреното споразумение с Иран и че ЕС ще предприеме мерки за защита на европейските компании от евентуални американски санкции.

В отговор на протекционистката политика на президента на САЩ Доналд Тръмп германският външен министър напомня, че европейските филиали на Apple, Google, Facebook реализират милиардни печалби всяка година, които репатрират в Америка, и предлага да бъде въведен специален данък върху дейността им в Европа.

Иронията е, че туитовете от Белия дом ще насърчат създаването на една суверенна Европа, търсеща баланс. И ние здраво работим за това, завършва статията си Хайко Маас, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3920 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ПЕШО

2018.08.23 | 13:41

5
Първо трябва да изпълзите изпод задните и части и после да не и давате ...
asd

2018.08.22 | 17:56

1
тоя май забравя, че германия е окупирана страна и има 100 американски и британски военни база в германия. тъй че много да не се еманципира, че ще има нови бежанци и нови атентати. ако щатите решат, че ес не им трябва много бързо ще приключат с него.
Kosmo

2018.08.22 | 18:52

4
Отношението на САЩ към останалия свят и към световните проблеми като цяло води до унищожение. Вече дори Германия (като несуверенна държава) предприема мерки, за да ограничи негативните последствия от действията на САЩ. САЩ от сруга страна, все още имат потенциала да навредят на всеки, кпйто не им играе по свирката, но никой вече не иска да играе по тяхна диктовка. Така че по един или друг начин, американската хегемония ще приключи.
реалист

2018.08.22 | 18:36

3
Най-големия кошмар на usa, е този, Европа/ Германия..да не се сближът с Русия!
Някой си

2018.08.22 | 18:13

2
Понеже "вашите" не са на власт в щатите ли?
Що не казахте същото докато манго обонго от кения беше на власт....само му близахте черния задник, но Тръмп ви накара да му лапате х*я!

Добави коментар

Водещи новини