Германският външен министър с коментар за мирния процес в Украйна

  • 18 август 2018 17:27

  • 2900
  • 1
Германският външен министър с коментар за мирния процес в Украйна
© gettyimages

Германските власти възнамеряват да придадат нова динамика на Минския процес по уреждане на кризата в Източна Украйна, а ако Минските споразумения бъдат изпълнени, ще може да се обсъжда и въпросът за отмяна на санкциите срещу Русия.

Това каза днес германският външен министър Хайко Маас в интервю за вестник "Велт ам Зонтаг", цитирано от ТАСС. "Изпитвам предпазлив оптимизъм относно евентуална миротворческа мисия на ООН", каза министърът. Той обаче призна, че представите на Москва и Киев за тава мисия значително се разминават. Маас подчерта, че правителството на ФРГ не отстъпва от позицията си за Крим и не смята да го признава за руски, защото това би било покана и към други да нарушават международното право. "Затова решението на ЕС, прието преди лятната пауза, за продължаване на санкциите срещу Русия, бе правилно", каза той, като посочи че то е било взето единодушно.

Министърът отбеляза също, че като цяло се отнася критично към външната политика на Москва. "В настоящия момент имам чувството, че Москва съзнателно иска да използва вакуума в международната политика, който оставя след себе си Белият дом", добави той. Говорейки за критиките сред членовете на неговата собствена Германска социалдемократическа партия, изразяващи недоволство от политиката на външното министерство спрямо Русия, Маас подчерта, че сегашната ситуация значително се различава от онази по времето на неговите знаменити съпартийци - Вили Бранд и Егон Бар, дала тласък на политиката на разведряването преди повече от 40 години. "Днес имаме съвършено друга ситуация, затова ни е нужна нова източна политика", смята Маас, предаде БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2900 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.08.18 | 23:21

1
фашистки цървули смърт за украинските циганиииииииииииииии

Добави коментар

Водещи новини