Операторът на рухналия мост в Генуа прави фонд в помощ на пострадалите

  • 18 август 2018 20:27

  • 4489
  • 0
Операторът на рухналия мост в Генуа прави фонд в помощ на пострадалите
© gettyimages

Лидерите на италианската компания "Аутостраде пер Италиа", която е оператор на срутилия се във вторник мост на магистрала А10 в Генуа, в резултат на което жертвите до момента са 43, дадоха днес първа пресконференция след трагедията, като обявиха, че заделят 500 млн. евро за инвестиции, които да помогнат на пристанищния град да се възстанови след бедствието, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

В началото главният изпълнителен директор на компанията Джовани Кастелучи изказа съболезнования на близките на жертвите. Когато бе запитан дали ще поднесе безрезервни извинения за рухването на моста, той каза: "Извиненията и отговорностите са свързани неща. Извиняваш се, ако се чувстваш виновен". После добави, че все още няма условия компанията да поеме отговорността за срутването на моста и предпочита това да бъде преценено от официалното разследване, като изрази надежда истината да бъде установена възможно най-бързо. Според него компанията, която е част от холдинга "Атлантия", винаги е изпълнявала коректно задълженията си като оператор на магистралата и не пожела засега да коментира обявената от правителството процедура по отнемане на лиценза на компанията като оператор.

Председателят на компанията Фабио Черкиаи каза, че тя ще направи всичко, което е възможно, за да облекчи болката на семействата на загиналите и да реши проблемите на града след катастрофата. Той посочи че Кастелучи остава на поста си. А Кастелучи поясни, че отделно от отпуснатия половин милиард за възстановяване, компанията създава фонд, който да посрещне "непосредствените нужди", включително и юридически разходи, на семействата на жертвите. Фондът ще бъде управляван от градските власти на Генуа. Ще бъде създаден и друг фонд за семействата, които трябва да напуснат домовете си заради разрушаването на стария мост и изграждането на новия.

Кастелучи обяви също, че компанията поема задължението да възстанови моста от отпуснатата половин милиардна сума. Според него това може да стане в рамките на следващите 8 месеца, като трябва да бъде намерен начин мостът да бъде изграден по различен начин. Шефът на компанията изрази мнение, че всички останали мостове, оперирани от нея, са безопасни. Според него и рухналият мост, съгласно всички проверки, е бил "в добро здраве".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4489 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини