Пет страни от ЕС ще приемат мигрантите от кораба "Акуариус"

  • 14 август 2018 18:35

  • 1615
  • 4
Пет страни от ЕС ще приемат мигрантите от кораба "Акуариус"
© Getty Images

Франция, Испания, Германия, Португалия и Люксембург се съгласиха да приемат някои от 141 мигранти на хуманитарния кораб "Акуариус", предаде Ройтерс, цитирайки изявление на Европейската комисия.

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос добави, че съюзът трябва да намери дългосрочно решение на мигрантския проблем. "Не можем да разчитаме на споразумения за всеки конкретен случай, нуждаем се от устойчиви решения. Това не е отговорност на една или няколко страни членки, а на целия Европейски съюз", заяви той.

Малта съобщи, че ще допусне кораба "Акуариус" в едно от своите пристанища, подчертавайки, че не е имала задължението да направи това. Тя обаче приема да служи като логистична база, от която 141-те мигранти на кораба да бъдат разпределени между петте страни, съгласили се да ги приемат.

"Малтийското правителство смята това за конкретен пример за европейско лидерство и солидарност", се казва в изявлението, цитирано от ДПА.

Малтийското правителство напомни, че други 114 мигранти бяха спасени в морето и вчера пристигнаха на острова. 60 от тях ще бъдат разселени в други страни от ЕС, предаде Ройтерс.

Италия и Малта заеха твърда позиция срещу спасителните кораби на неправителствени организации в Средиземно море. В същото време страните от ЕС не успяват да се разберат как да се справят с притока на мигранти, отбелязва ДПА.

Испания ще приеме 60 от 141-те мигранти от кораба "Акуариус" в по силата на споразумение с други европейски страни, предаде Франс прес, цитирайки информация, съобщена от премиера Педро Санчес в Туитър.

В изявление на португалското правителство се съобщава, че Лисабон е склонен да приеме 30 мигранти.

Последвайте канала на

БТА
1615 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.08.14 | 21:43

4
АВРАМОПУЛУС КАТО ЕДИН СИГАНИН ГОВОРИ НО НЕ КАЗВА

2018.08.14 | 19:40

3
Не е общоевропейски проблем проблем си е на мигранти Тите че не са могли да си уредят държавата и да си стоят там. А и на воюващите държави по Африка и Сирия.

2018.08.14 | 18:56

2
А защо Израел не ги приеме? Кой обяви че Европа е ДЛЪЖНА да приема хора с неизяснен произход? Колко деца бяха убити в атентати инициирани от бежанци? Колко жени бяха изнасилени от такива. Дори в София на Пиротска намушкаха момиче продавачка в денонощен магазин и пак продължават да ги приемат без документи след като се знае че повечето не знаят нищо друго освен да мушкат с ножове....
месечните

2018.08.14 | 18:54

1
като им е толкова акъла, тия мрасни скапани негри и пясъчни негри да си седат в африка

Добави коментар

Водещи новини