В Ирландия се презапасяват с лекарства заради Брекзит

  • 31 юли 2018 07:53

  • 1701
  • 0
В Ирландия се презапасяват с лекарства заради Брекзит
© gettyimages

Ирландия предупреди, че се подготвя с презапасяване с лекарства заради опасенията от Брекзит без споразумение, пише британският вестник "Дейли Експрес".

Ако Великобритания напусне Европейския съюз, без да сключи споразумение, това може да доведе до несигурност при доставките на лекарства, предупреди ирландският министър-председател Лео Варадкар. Това е поредният опит на ирландския лидер да окаже натиск върху британския премиер Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в за сключване на споразумение за Брекзит с ЕС – нещо, за което привържениците на твърдия Брекзит се опасяват, че ще завърже Великобритания към Блока и ще я постави в положението на васална държава.

„Има потенциално притеснение около лекарствата, защото голяма част от нашите вериги за доставки минават през Великобритания. Някои компании виждат Великобритания и Ирландия като единен пазар“, заяви Варадкар. „Всеки един детайл чак до опаковките, включително информацията на английски език която се съдържа във вашата кутия с таблетки, се прави върху широка британско-ирландска основа“, поясни той. „Така че това е притеснение, което имаме и е нещо, върху което правим планове за непредвидени разходи“, обясни ситуацията ирландският премиер.

Според него, в момента се извършва планиране за непредвидени разходи, което да осигури „достатъчно снабдяване с лекарства“.

Изявлението на Варадкар идва, след като британският министър по въпросите за Брекзит Доминик Рааб разпали притесненията обещавайки подобна мярка, която в случая трябва да осигури „адекватно снабдяване с храни“ дори и във варианта на никакво споразумение при излизането от ЕС.

Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в също се включи заявявайки, че обществото трябва „да бъде спокойно“, че плановете за запасяване с храни се очертават в момента. „Далеч съм от това да се притеснявам за подготовките, които предприемаме. Бих казала, че хората трябва да са спокойни и сигурни“, бяха думите на Мей. Коментарите бяха определени като „нелепи“ от търговците. Един изпълнителен директор на голяма супермаркет е заявил: „Нелепо е. Плашещо е, защото показва колко далеч е правителството от реалността на това как работят нещата. Генерално това е притесняващо“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1701 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини