ЕС осъди антибългарския сайт в Холандия

  • 13 февруари 2012 17:16

  • 2027
  • 1
ЕС осъди антибългарския сайт в Холандия
©

Европейският съюз осъди холандския уебсайт, насаждащ нетолерантност, съобщава Euractiv.

Вивиан Рединг - еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството яростно осъди уебсайта на ксенофобската холандска партия, на който се събират оплаквания срещу поляци, румънци и българи, причинили „неприятности" на обществото.

На официалната си страница в интернет Рединг твърди, че лансираният от холандската Партия на свободата (PVV) миналата седмица уебсайт „е напълно срещу" принципите на Европейския съюз, според които гражданите могат да се придвижват, работят и учат където поискат.

Припомняме, миналата седица крайно дясната холандска PVV, с лидер Геерт Вилдерс, лансира специален сайт, на който холандските граждани да изпращат своите оплаквания от източноевропейците.

"Гражданите на 27-те страни-членки на ЕС трябва да се чувстват у дома си, независимо къде решат да пребивават", категорична е Рединг, допълвайки, че сайтът на партия PVV „открито призовава хората да бъдат нетолерантни".

„Европа е изправена пред трудни времена. Ще решим проблемите си само с по-голяма солидарност, а не с осъждане на наши партньори. Призоваваме всички граждани на Холандия да не следват тази нетолерантност. Вместо това ясно да заявят на сайта на PVV, че Европа е място на свободата. Нетолерантността няма място на нашия континент", заявява Рединг.

От своя страна председателят на крайнодясната и антиимигрантска Партия на свободата Геерт Вилдерс заяви, че уебсайтът е хит и до петък са получили повече от 32 000 оплаквания.

PVV е третата по големина партия в Холандия и макар да не влиза в състава на правителството, партията е силен поддръжник на премира Марк Рут. Самият премиер отказва коментар по повод създадения от PVV сайт, с аргумента, че не може да вземе отношение по позиции на отделни политически партии.

Междувременно посланици от 10 страни от централна и източна Европа (Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България, Словения, Литва, Латвия, Естония) изпратиха писма до парламентарните лидери с искане да се дистанцират от „жалката инициатива".

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2027 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.04.20 | 19:38

1
Ама защо някой наш политик не им обясни на тия холандци че съществуват върху наша земя, чувала съм че преди години сме им дали много наша пръст`

Добави коментар

Водещи новини